Vo Frankfurte nad Mohanom sa začal masový protest proti kapitalizmu

NETKY.SK • 18 Marec 2015, 10:25 • 2 min
Vo Frankfurte nad Mohanom sa začal masový protest proti kapitalizmu

FRANKFURT NAD MOHANOM - Tri policajné autá zapálili dnes demonštranti vo Frankfurte nad Mohanom na proteste proti kapitalizmu a reštriktívnym opatreniam pri príležitosti slávnostného otvorenia nového sídla Európskej centrálnej banky (ECB) v tomto meste v stredozápadnom Nemecku.

slovakia

left justify in out

Aktivisti hádzali pri budove Starej opery (Alte Oper) na rozostavených policajtov kamene, pričom jedného z nich zranili, informovala tamojšia polícia, citovaná agentúrou AP. Slávnostné otvorenie novej centrály ECB sa snažia prekaziť ľavicoví demonštranti, ktorí sa zišli v centre Frankfurtu. Protestu na hlavnom námestí Römerberg v historickom centre mesta by sa podľa odhadov malo zúčastniť približne 10.000 ľudí.

Organizátori prenajali zvláštny vlak, ktorý prepravuje demonštrantov z Berlína, a autobusmi zvážajú ľudí z celého Nemecka a ďalších európskych krajín.

 

 

Členovia protikapitalistickej aliancie Blockupy oznámili, že ešte pred inauguračným ceremoniálom tejto budovy sa pokúsia o blokádu nového ústredia ECB. Policajné zložky sa na vopred ohlásenú masovú demonštráciu a jej prípadné násilné vyústenie pripravili - v okolí budovy ECB rozostavili barikády a natiahli ostnaté drôty a v meste nasadili policajné hliadky. Polícia mesta Frankfurt predpokladá, že väčšina demonštrantov bude pokojná, násilné elementy by však mohli využiť dav na krytie.

 

 

Predstavitelia ECB uviedli, že počas protestu plánuje centrála fungovať v "plnej prevádzke", a to aj napriek tomu, že niektorí zamestnanci budú pracovať z domu. Európska centrálna banka je spolu s Európskou komisiou a Medzinárodným menovým fondom (EMF) súčasťou tzv. "trojky", ktorá dohliada na dodržiavanie podmienok splácania pôžičiek Grécka a ďalších európskych krajín, ktoré sa ocitli vo finančných komplikáciách.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies