Vo francúzskych Alpách sa obnovilo pátranie po druhej čiernej skrinke

NETKY.SK • 27 Marec 2015, 12:30 • 2 min
Vo francúzskych Alpách sa obnovilo pátranie po druhej čiernej skrinke

PARÍŽ - Vyšetrovatelia a záchranári dnes obnovili pátranie po druhej čiernej skrinke z lietadla Airbus A320 leteckej spoločnosti Germanwings a pozostatkoch 150 obetí tragédie, ktorá sa odohrala v utorok na juhu Francúzska. Informovala o tom dnes francúzska televízia iTélé.

slovakia

left justify in out

Miesto pádu lietadla sa nachádza v údolí Galebre v masíve Trois-Évechés vo výške približne 2000 metrov nad morom. Lokalita je ťažko prístupná, nebezpečná aj pre záchranárov, a od najbližšej obce - Seyne-les-Alpes - je vzdialená zhruba desať kilometrov. Zo Seyne-les-Alpes sa dnes na miesto činu vydalo ďalších 35 záchranárov a 11 príslušníkov vyšetrovacieho tímu žandarmérie.

 

LIVE Prenos z pátrania

 

 

Pátra sa najmä po letovom zapisovači (flight data recorder, FDR), ktorý je elektronickým zariadením na bezpečné ukladanie vybraných údajov o prevádzke lietadla a ktorý by mohol doplniť informácie získané zo záznamníka zvukov z pilotnej kabíny.

 

Vyšetrovanie a pátranie na mieste činu sa obnovilo v čase polemiky, či spoločnosť Lufthansa, pod ktorú patria aj Germanwings, nepodcenila zdravotné problémy druhého pilota Andreasa Lubitza, o ktorých údajne vedela.

 

Z analýzy záznamník CVR (cockpit voice recorder) vyplynulo, že letecké nešťastie mohol zámerne spôsobiť druhý pilot Andreas Lubitz, ktorý zrejme vymkol kapitána lietadla z pilotnej kabíny a nasmeroval stroj so 144 cestujúcimi a svojimi piatimi kolegami z posádky k zemi.

 

img

 

Zo zvukového záznamu z čiernej skrinky vyplýva, že kapitán sa do kabíny dobýjal aj sekerou.

 

Podľa dnešného vydania nemeckého denníka Bild mal Lubitz v roku 2009 vážne problémy s depresiou.

 

Kvôli zdravotným problémom vtedy prerušil aj pilotný výcvik. V rámci neskorších pilotných skúšok prešiel Lubitz potom aj lekárskymi testami vrátane psychologických. Bild napísal, že Lubitz bol naďalej sledovaný lekárom a užíval lieky. Nemecký denník sa pri svojich tvrdenie odvoláva na oficiálne dokumenty od leteckej spoločnosti.

Bild, ako aj britský denník The Times tvrdia, že spoločnosť Lufthansa o Lubitzových problémoch so zdravím vedela. Podľa Timesov Lubitz predchádzal "existenciálnou krízou", ktorá mohla súvisieť so skrachovaným vzťahom.

 

Motív jeho konania sa snaží zistiť aj nemecká polícia, ktorá vo štvrtok urobila domovú prehliadku v Lubitzovom byte v Düsseldorfe i v dome jeho rodičov v Montabaure.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona