Vo Francúzsku zatkli islamistu, ktorý mal plánovať teroristický útok na kostoly

NETKY.SK • 22 Apríl 2015, 11:11 • 2 min
Vo Francúzsku zatkli islamistu, ktorý mal plánovať teroristický útok na kostoly

PARÍŽ - V Paríži zadržali islamského extrémistu, ktorý plánoval spáchať teroristický útok na jeden alebo viac francúzskych kostolov. Informoval o tom dnes francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve, ktorého citovala AP.

slovakia

left justify in out

Podozrivého 24-ročného islamistu pôvodom z Alžírska zadržali v nedeľu vo francúzskej metropole Paríž po tom, ako sa náhodne postrelil a sám si privolal sanitku. Polícia po príchode na miesto činu v 13. parížskom obvode objavila stopy krvi smerujúce k mužovmu autu, v ktorom našli okrem nabitých zbraní aj poznámky o potenciálnych cieľoch plánovaného útoku.

 

Polícia našla neskôr v byte podozrivého študenta aj arzenál zbraní a dôkazy naznačujúce, že mal blízko k islamskému extrémizmu. Vyšetrovatelia u neho zaistili ručné strelné zbrane, muníciu, nepriestrelné vesty a komunikačné zariadenia. Zadržaného mladíka podozrievajú aj z vraždy mladej matky - Aurelie Chatelainovej (32), ktorá prišla do Paríža na pracovné školenie. Chatelainovú našli v nedeľu ráno zastrelenú v jej aute, pričom malo zrejme ísť o náhodnú vraždu.

 

Podozrivý islamista podľa AP študuje informatiku a vo Francúzsku býva niekoľko rokov. Podľa ministra Cazeneuva tohto extrémistu označili už vlani francúzske tajné služby za potenciálne rizikovú osobu.

 

Nemenovaný francúzsky bezpečnostný činiteľ pre agentúru AP potvrdil, že bezprostredne neexistovali dôkazy o tom, že by zadržaný Alžírčan priamo spolupracoval alebo že by bol v kontakte s niektorou zo známych teroristických organizácií.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona