Vo Francúzsku začína platiť zákaz nosenia moslimskej šatky zakrývajúcej tvár

NETKY.SK • 11 Apríl 2011, 07:38 • 2 min
Vo Francúzsku začína platiť zákaz nosenia moslimskej šatky zakrývajúcej tvár

Vo Francúzsku začína platiť zákaz nosenia moslimskej šatky zakrývajúcej tvár

slovakia

left justify in out

img

Francúzske nositeľky tradičného moslimského oblečenia zakrývajúceho tvár budú od pondelka čeliť neúprosnej realite. Pod hrozbou vysokej pokuty im zákon, ktorý platný v celom Francúzsku, prikazuje odložiť na verejných miestach svoju burku či nikáb.
      Francúzsko je prvou západnou krajinou, ktorý takýto zákaz prijala. V praxi to znamená, že ženy sa v takomto oblečení nesmú objaviť na verejnosti, a je jedno, či sa takto obliekajú dobrovoľne, alebo pod nátlakom svojich príbuzných. Zákon sa vzťahuje na všetky verejné miesta, teda aj návštevu kina či nákup v potravinách.
      Tie, ktoré budú prinútené vybrať si medzi zákonom a svojou kultúrou, vyjadrili už hnev a frustráciu.
      "Je to útok na naše slobody," uviedla podľa agentúry DPA jedna žena, podľa ktorej teraz moslimky budú prinútené ísť do spoločenskej izolácie.
      "Bez závoja sa cítim ako nahá. Je to môj výber. Môj muž s tým nemá nič spoločné," uviedla v televízii moslimka, ktorá povedala, že sa volá Soraya. Podľa nej sa mnohé ženy pre burku, zakrývajúcu im celé telo okrem očí, alebo nikáb, zakrývajúci im iba tvár, rozhodujú slobodne.
      Oponenti zákazu tvrdia, že mnohé ženy nútia nosiť moslimský závoj ich mužskí príbuzní. Zákaz má podľa nich chrániť práva žien. Moslimský závoj považujú za symbol fundamentalistického islamu, utláčajúci slobodu žien.
      Keď o zákaze hlasoval parlament, proti bol iba jediný poslanec.
      Francúzsky zákaz, v snahe vyhnúť sa obvineniu z diskriminácie, priamo nekonštatuje, ktoré oblečenie zakazuje nosiť. Iba zakazuje zakrývanie si tváre na verejnosti.
      Ktorúkoľvek ženu prichytia na verejnosti so zakrytou tvárou, dostane pokutu 150 eur, hoci - môže sa jej vyhnúť, ak sa následne rozhodne absolvovať kurz občianskej výchovy.
      Keby sa preukázalo, že ženu prinútil zakryť si moslimským závojom tvár muž, hrozí mu pokuta do výšky 30.000 eur. A v prípade neplnoletého dievčaťa hrozí takémuto mužovi pokuta až 60.000 eur a až dvojročné väzenie.
      Francúzske orgány uviedli, že neočakávajú početné porušenia tohto zákona. Jeho uplatnenie v praxi však budú pozorne sledovať ďalšie krajiny ako napríklad Belgicko, ktoré by takýto zákaz privítalo. Radikálne islamské skupiny ako al-Káida však pohrozili odvetou a požadujú zrušenie zákona. Ak sa tak nestane, zaplatia zaň unesení občania Francúzska, varovali.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies