Vo Francúzsku zadržali štyri dievčatá podozrivé z plánovania útokov

NETKY.SK • 1 Marec 2017, 07:47 • 2 min
Vo Francúzsku zadržali štyri dievčatá podozrivé z plánovania útokov

PARÍŽ - Francúzska polícia zadržala v utorok vo viacerých častiach Francúzska štyri tínedžerky podozrivé z plánovania útokov. Informovala o tom parížska prokuratúra.

slovakia

left justify in out

Dievčatá - vo veku 14, 15, 17 a 18 rokov - sú podozrivé z toho, že sa o príprave potenciálnych "násilných akcií" dohovárali prostredníctvom mobilnej komunikačnej aplikácie Telegram, ktorú veľmi často využívajú sympatizanti militantnej organizácie Islamský štát (IS) a verbovači pre túto organizáciu.

 

Podľa viacerých francúzskych médií, ktoré sa odvolávajú na zdroje z prostredia tamojšej justície, sledovali tíndžerky cez Telegram tiež príspevky Rachida Kassima, jedného z vplyvných veliteľov IS, ktorý začiatkom februára zahynul pri operácii americkej armády v Iraku.

 

Kassim bol pre Francúzsko i USA jedným z prioritných terčov ich útokov v Iraku. Členom IS sa stal v roku 2012. Vždy bol veľmi aktívny na sociálnych sieťach - hovorilo sa o ňom, že nových členov IS verboval práve prostredníctvom sociálnych sietí, napríklad aj prostredníctvom Telegramu.

 

Francúzske úrady zaznamenávajú v poslednom období nárast v počte mladých žien a dievčat v tínežerskom veku, ktoré v krajine zadržali buď pre podozrenie z prípravy útokov na domácej pôde, alebo pre pokus vycestovať do Sýrie či Iraku, kde sa plánovali pridať k militantom z IS.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona