Vo Francúzsku vydali varovanie pred silným vetrom, na horách hrozia pády lavín

NETKY.SK • 6 Február 2017, 18:52 • 2 min
Vo Francúzsku vydali varovanie pred silným vetrom, na horách hrozia pády lavín

PARÍŽ - Francúzska meteorologická služba dnes vydala varovanie pred veľmi silným vetrom, ktoré platí pre departementy Aude a Pyrénées-Orientales na juhozápade Francúzska. Francúzsko na sklonku minulého týždňa zasiahli postupne tri mohutné tlakové níže, pomenované Kurt, Leiv a Marcel. Sprevádzal ich silný vietor, ktorý miestami dosahoval rýchlosť až 150 i 200 km/h.

slovakia

left justify in out

V dôsledku nárazového vetra došlo k poškodeniu elektrických vedení, takže bez elektriny sa v sobotu ocitlo štvrť milióna domácností. Do dnešného rána sa ich počet znížil na 33.000, a to v oblasti Occitanie a Nouvelle-Aquitaine.

 

Ako informoval spravodajský portál France Info, na mnohých miestach museli hasiči odstraňovať popadané stromy z ciest a železničných tratí. Z troch škôl v regióne Nouvelle-Aquitaine silný vietor odniesol strechy. Inak tlakové níže nenapáchali väčšie materiálne škody. Vyžiadali si však jednu obeť - v meste Nantes prišla o život staršia žena, na ktorú sa zrútil poškodený múr.

 

Policajné prefektúry na juhozápade Francúzska od víkendu vyzývali obyvateľov, aby obmedzili pobyt vonku, vyhli sa prechádzkam v lesoch i na morskom pobreží, keďže na mori sa vytvárali veľmi vysoké vlny. Aj dnes zostali zavreté parky a verejné záhrady v mestách ako Bordeaux či La Rochelle a platí aj zákaz vstupu na pláže, napríklad v kraji Gironde.

 

Do horských oblastí Francúzska tlakové níže priniesli výdatné sneženie. Služba Météo-France dnes vydala varovanie pred lavínovým nebezpečenstvom najvyššieho stupňa, ktorý platí vo väčšine francúzskych pohorí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies