Vo Francúzsku už traja nakazení vírusom podobným SARS

NETKY.SK • 10 Máj 2013, 16:02 • 2 min
Vo Francúzsku už traja nakazení vírusom podobným SARS

LILLE - Francúzske úrady v piatok potvrdili, že novým druhom nákazy blízkej ťažkému akútnemu respiračnému syndrómu (SARS) sa s najväčšou pravdepodobnosťou nakazili už traja ľudia. Vírus, ktorý po celom svete pripravil o život takmer 20 ľudí, sa objavil u troch osôb na severe Francúzska.

slovakia

left justify in out

Pôvodcom je podľa tamojších úradov 65-ročný muž, ktorý bol v apríli na dovolenke v Dubaji. Aktuálne je izolovaný na jednotke intenzívnej starostlivosti a dostáva infúzie a krvné transfúzie. Najnovšou nakazenou je ošetrujúca sestra v nemocnici v meste Douai. Francúzi pritom ešte vo štvrtok potvrdili, že ďalšími nakazenými môžu byť pacient, ktorý s mužom zdieľal izbu, a lekár, ktorý ho ošetroval.

Počet obetí takzvaného koronavírusu označovaného skratkou hCoV-EMC po zarátaní najnovších úmrtí stúpol na 18. Od polovice roka 2012 bolo potvrdených viac ako 30 prípadov nakazenia, a to v Saudskej Arábii, Jordánsku, Nemecku a Británii. Najhoršiu bilanciu má práve Saudská Arábia. Nový druh potenciálne smrtiaceho vírusu identifikovali minulý rok na Blízkom východe. Svetová zdravotnícka organizácia stále nepozná, akým spôsobom sa prenáša, známa je však skutočnosť, že na rozdiel od SARS nastáva rýchle zlyhanie obličiek. Epidémii SARS, ktorá zasiahla v rokoch 2002 a 2003 prevažne Čínu, podľahlo takmer 800 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona