Vo Francúzsku sa zosobášil prvý pár homosexuálov!

NETKY.SK • 29 Máj 2013, 19:05 • 2 min
Vo Francúzsku sa zosobášil prvý pár homosexuálov!

PARÍŽ - Starostka juhofrancúzskeho mesta Montpellier zosobášila dnes prvý homosexuálny pár v krajine, ktorý uzavrel manželstvo na základe nedávno prijatého a kontroverzne vnímaného zákona, umožňujúceho manželské zväzky osôb rovnakého pohlavia.

slovakia

left justify in out

V prítomnosti montpellierskej starostky Hélene Mandrouxovej si povedali "áno" Vincent Austin (40) a jeho o desať rokov mladší partner Bruno Boileau. Obaja nedokázali počas obradu, na ktorom nechýbali ani početní predstavitelia médií, skryť dojatie. Napriek tomu nechýbal ani tradičný bozk a aplauz prítomných, informovala tlačová agentúra DPA. Obrad sprevádzali sprísnené bezpečnostné opatrenia.

Francúzsky socialistický prezident Francois Hollande ukončil iba v uplynulých dňoch podpísaním spomínanej legislatívnej normy proces jej schvaľovania po tom, čo ju odobrila aj Ústavná rada. Najvyššia ústavná autorita krajiny odmietla námietky konzervatívnej opozície, čím sa odstránila posledná prekážka brániaca implementácii reformy.  Francúzsko sa tak stalo 14. krajinou na svete a deviatou v Európe, ktorá legalizovala manželstvá homosexuálov.

Dnešný sobáš v Montpellier bol prvou svadbou po prijatí spomínanej úpravy. Francúzsky parlament definitívne schválil právnu normu 23. apríla, keď prešla po Senáte aj Národným zhromaždením, a to po mesiacoch vyostrenej spoločenskej diskusie a masových protestov, ktoré občas prerástli aj do násilností. Terčom kritiky zo strany katolíckej cirkvi a pravicovej opozície sa stalo predovšetkým právo na adopcie. 

Podľa prieskumov uzákonenie homosexuálnych manželstiev podporuje 55-60 percent Francúzov, ale len zhruba polovica súhlasí s tým, aby si takéto páry mohli aj osvojovať deti.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies