Vo Francúzsku sa začali voľby predsedu opozičného UMP, favoritom je Sarkozy

NETKY.SK • 29 November 2014, 09:30 • 2 min
Vo Francúzsku sa začali voľby predsedu opozičného UMP, favoritom je Sarkozy

PARÍŽ - Voľby predsedu najsilnejšej francúzskej opozičnej strany Zväzu za ľudové hnutie (UMP) sa začali dnes večer o 20.00 hod. Viac ako 268.000 členov strany môže v priebehu 24 hodín využiť právo spolurozhodovať elektronickou cestou o budúcom lídrovi strany. Jasným favoritom volieb je exprezident Nicolas Sarkozy, ktorého konkurentmi sú dvaja exministri Bruno Le Maire a Hervé Mariton.

slovakia

left justify in out

Podľa expertov je jedinou otázkou, či Sarkozyho zvolí členská základňa už v prvom kole volieb, alebo bude potrebné aj druhé kolo, naplánované na 6. decembra.
      

Výsledky hlasovania chce strana zverejniť ešte v sobotu večer. Voľby nového predsedu UMP po prehratých prezidentských voľbách spred dvoch rokov sa skončili škandálom - za víťaza sa totiž vyhlásili tak vtedajší generálny tajomník strany Jean-Francois Copé, ako aj bývalý premiér Francois Fillon. Po konflikte medzi oboma kandidátmi a tábormi ich stúpencov, ktorý zamestnával francúzske médiá ešte niekoľko mesiacov, sa riadenia UMP ujalo kolektívne vedenie.
      

Strana, ktorú poznamenali aj podlžnosti z minulosti a vyšetrovanie pre podozrenie z nezákonného financovania Sarkozyho volebnej kampane, podnikla preventívne opatrenia, aby minimalizovala možné opakovanie problémov spred dvoch rokov a zaručila čistotu volieb nového predsedu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies