Vo Francúzsku sa začala blokáda väzníc ich dozorcami, tí nesúhlasia s rozhodnutiami vlády v tomto sektore

NETKY.SK • 15 Január 2018, 12:19 • 2 min
Vo Francúzsku sa začala blokáda väzníc ich dozorcami, tí nesúhlasia s rozhodnutiami vlády v tomto sektore

PARÍŽ - Na výzvu odborárov sa v pondelok vo Francúzsku začal štrajk dozorcov väzníc, ktorým sa domáhajú posilnenia svojej vlastnej bezpečnosti a zlepšenia pracovných podmienok a protestujú proti zámerom vlády znížiť počet štátnych zamestnancov a zmraziť výšku miezd v tomto sektore. Informoval o tom spravodajský portál 20 minutes.

slovakia

left justify in out

Podnetom na štrajk, ktorý spočíva v blokáde väzníc, bola udalosť z minulého týždňa, keď traja dozorcovia vo väznici v obci Vendin-le-Vieil v departemente Pas-de-Calais utrpeli zranenia pri útoku jedného z väzňov. Útočníkom bol nemecký islamista Christian Ganczarski, ktorý bol odsúdený za spoluúčasť na teroristickom útoku z roku 2002. Terčom tohto útoku, pri ktorom zahynulo 21 ľudí, bola synagóga na ostrove Džerba v Tunisku.

 

Odborári v tejto súvislosti odmietajú konštatovanie vedenia svojho rezortu, že išlo len "o agresiu". "Pre nás to bol atentát," vyhlásili. Predstavitelia odborov vyjadrili v súvislosti s Ganczarským veľkú nespokojnosť s rozhodnutím vedenia väznice, ktoré svojho času zmiernilo režim dohľadu nad týmto väzňom. Ako v pondelok informovala spravodajská televízia BFMTV, riaditeľ väznice vo Vendin-le-Vieil medzičasom odstúpil z funkcie. Očakáva sa, že v utorok do väznice príde ministerka spravodlivosti Nicole Belloubetová.

 

K odborárskym protestom sa okrem dozorcov väznice vo Vendin-le-Vieil sa pridali aj ich kolegovia z väznice vo Fresnes (departement Val-de-Marne), ktorí upozornili na dvojnásobné prekročenie kapacity väznice. Úplne zablokované sú od pondelka rána aj väznice v Villepinte (Seine-Saint-Denis) a Meaux-Chauconin a Réau (Seine-et-Marne). K protestu sa pridali aj dozorcovia väznice Baumettes v Marseille.

 

Organizátorom štrajku väzenských dozorcov sú zamestnanecké odbory, ktoré chcú takto upozorniť na "absolútnu beztrestnosť a laxnosť zo strany vlády a jej úradov k podmienkam zadržiavania osôb odsúdených za extrémizmus"Jeden z odborárskych vodcov, Jean-Francois Forget, avizoval, že ničoho sa nevzdajú, kým nenájdu cestu, ako dospieť k dohode s vládou. "Toto je prvá mobilizácia, aby sme ukázali vláde, že nás musí brať vážne. Treba prestať s rečnením, chceme konkrétne činy na zlepšenie našich pracovných podmienok a našej bezpečnosti," uviedol David Cucchetti z odborov CGT-Pénitentiaire.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies