Vo Francúzsku sa stali problematickými elektrické kolobežky

NETKY.SK • 5 Máj 2019, 16:03 • 2 min
Vo Francúzsku sa stali problematickými elektrické kolobežky

PARÍŽ/BERLÍN - Nemecká spolková vláda povolila ľuďom na elektrických kolobežkách jazdiť po chodníkoch. Francúzska ministerka dopravy Elisabeth Bornová sa usiluje o ich zákaz. V sobotu (4. 5.) oznámila, že od septembra tento zákaz vstúpi do platnosti. Pokutu dostane každý, kto bude na nej jazdiť po chodníku.

slovakia

left justify in out

Bornová denníku Le Parisien povedala, že na elektrických kolobežkách sa bude môcť jazdiť len po cestách, alebo na vyhradených jazdných pruhoch. Pokuta za nedodržanie nariadenia bude 135 eur. Má sa tým zabrániť, aby v budúcnosti neboli chodci pritláčaní k stenám domov. Pokutu nebude platiť kolobežkár, ktorý ju bude tlačiť s vypnutým motorom po chodníku.

 

Boom prenajatých kolobežiek vo Francúzsku najviac pociťujú Parížania. Od ich využívania, ktoré nastalo vlani, je ich na chodníkoch už okolo 15.000. Do konca tohto roku ich tam má byť 40.000. Informoval o tom portál nemeckého denníka FAZ.net.de.

 

V mnohých nemeckých mestách sa o elektrické kolobežky zaujímajú firmy ako Lima, Bird či Uber.

 

obrazok

 

V Peru boli tieto dopravné prostriedky zakázané používať na chodníkoch po tom, čo došlo k ťažkému úrazu v pešej zóne.

 

Nemecká spolková vláda súhlasila začiatkom apríla s využívaním elektrických kolobežiek v krajine. Súhlas s tým však musí ešte vysloviť Spolková rada, horná komora nemeckého parlamentu. Predpokladá sa však, že tieto dopravné prostriedky pri rýchlosti nad 12 km/h nebudú môcť jazdiť po chodníkoch.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona