Vo Francúzsku sa podnikatelia obávajú pravicového i ľavicového prezidenta

NETKY.SK • 16 Apríl 2017, 15:52 • 2 min
Vo Francúzsku sa podnikatelia obávajú pravicového i ľavicového prezidenta

PARÍŽ - Francúzski podnikatelia sa začali obávať, že v nasledujúcich prezidentských voľbách hrozí hospodárstvu krajiny nebezpečenstvo nielen sprava, ale aj zľava.

slovakia

left justify in out

V posledných týždňoch totiž silno rastú preferencie ľavičiara Jeana-Luca Mélenchona.

 

Rozdiel v podpore hlavných kandidátov o Elyzejský palác sa výrazne zmenšil.

 

Podľa výsledkov prieskumu verejnej mienky televíznej stanice LCP zo štvrtka (13.4.) peletón kandidátov vedie centristicky orientovaný Emmanuel Macron, bývalý socialistický minister hospodárstva s podporou 24 %. Na druhé miesto odsunul pravicovú Marine Le Penovú s 22 %. Za ňou je Fillon s 20 % a s 19 % mu dýcha na chrbát Mélenchon.

 

Odborníci upozorňujú, že rozdiely v preferenciách sú v rozpätí štatistickej chyby. A prvé kolo volieb v nedeľu (23. 4.) môže vyznieť celkom inak. Ľavicový Mélenchon oslovuje nespokojných voličov koncepciou ekosocializmu. Hovorí o nevyhnutnosti radikálne sa rozísť so súčasným hospodárskym systémom. Sľubuje, že Francúzsko v prípade jeho víťazstva bude musieť od základu zmeniť všetky svoje európske zmluvy a dohody. Ak by sa zámer nevydaril, Paríž opustí eurozónu. Ak sa presadí, Európska centrálna banka (ECB) by mala prísť o nezávislosť. Jej hlavnou úlohou sa stane financovanie štátneho dlhu. Príjmy ľudí, ktorí teraz zarábajú najviac, sa obmedzia na 20-násobok mediánu vo Francúzsku, teda na 400.000 eur ročne. Horná hranica daňovej sadzby sa zvýši až na 90 % vysokého zisku. Minimálnu mesačnú mzdu chce zvýšiť zo súčasných 1480 na 1700 eur.

 

Prezident Zväzu francúzskych zamestnávateľov Pierre Gattaz tento týždeň označil za hlavné nebezpečenstvo pre krajinu postup do druhého kola prezidentských volieb pravicovú Le Penovú a Mélenchona. Nech by bol víťaz ktokoľvek z nich, zruinoval by Francúzsko.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies