Vo Francúzsku sa koná prvé kolo primárok konzervatívcov

NETKY.SK • 20 November 2016, 11:33 • 2 min
Vo Francúzsku sa koná prvé kolo primárok konzervatívcov

PARÍŽ - Vo Francúzsku sa koná dnes prvé kolo primárok konzervatívcov, z ktorých vzíde kandidát na úrad prezidenta vo voľbách v roku 2017, informovala spravodajská stanica BBC.

slovakia

left justify in out

Ak ani jeden zo siedmich kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu hlasov, druhé kolo sa uskutoční o týždeň.

 

Favoritmi prieskumov sú exprezident Nicolas Sarkozy a expremiéri Alain Juppé a Francois Fillon. Okrem nich sa o nomináciu strany Republikáni (LR) uchádzajú aj Jean-Francois Copé, Nathalie Kosciusková-Morizetová, Bruno Le Maire a Jean-Frédéric Poisson.

 

Stranícke primárky pravice sú otvorené, čo znamená, že v nich môže hlasovať takmer ktokoľvek. Stačí, ak je jeho meno vo voličskom zozname a zaplatí dve eurá na organizáciu hlasovania. Okrem toho musí hlasujúci podpísať vyhlásenie, že súhlasí "so stredopravými republikánskymi hodnotami".

 

Prvé kolo prezidentských volieb sa uskutoční v apríli. Podľa prieskumov bude víťazstvo patriť kandidátovi konzervatívcov, ktorý sa v druhom kole - v máji - stretne so šéfkou Národného frontu Marine Le Penovou. Zrejme žiadny kandidát momentálne neobľúbených a roztrieštených socialistov neobstojí v prvom kole, poznamenala BBC.

 

Rozhodnutie kandidovať v prezidentských voľbách ako nezávislý oznámil aj bývalý minister ekonomiky Emmanuel Macron, považovaný donedávna za človeka blízkeho socialistickému prezidentovi Francoisovi Hollandovi. Samotný Hollande sa zatiaľ jednoznačne nevyjadril, či sa bude uchádzať o znovuzvolenie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies