Vo Francúzsku sa koná druhé kolo regionálnych volieb

NETKY.SK • 13 December 2015, 13:25 • 2 min
Vo Francúzsku sa koná druhé kolo regionálnych volieb

PARÍŽ - Vo Francúzsku sa dnes koná druhé kolo regionálnych volieb, v ktorých sa ukáže, či krajne pravicový Národný front (FN) dokáže pretaviť svoju popularitu aj do získania reálnej moci, konštatuje vo svojej správe agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Prvé odhady výsledkov volieb budú známe dnes po 20.00 h SEČ, keď sa zavrú volebné miestnosti.

Kým prezident Francois Hollande využil právo vo svojom volebnom obvode, v meste Tulle na juhozápade krajiny, šéfka FN Marine Le Penová volila v Henin-Beaumonte na severe Francúzska.

 

O tom, či sa naplnia Le Penovej ambície a prognózy, že FN by mohla získať najmenej dva z 13 regiónov, rozhodnú dnes v podstate najmä voliči vládnej Socialistickej strany (PS), uviedol Reuters.

Kandidáti PS sa po prvom kole, v ktorom skončili ako tretí, stiahli z volieb v dvoch rozhodujúcich obvodoch - v regióne Nord-Pas-de-Calais-Picardie na severe, kde kandiduje Le Penová, a na juhu, v oblasti Provence-Alpes-Côte-d'Azur, kde sa o priazeň voličov uchádza jej neter, Marion Maréchalová-Le Penová.

 

Voľby v oboch týchto obvodoch budú veľmi tesné, čo naznačovali aj posledné prieskumy verejnej mienky, ktoré obom Le Penovým prorokovali prehru. Zisk opozičných konzervatívnych Republikánov (LR) i samotných socialistov závisí podľa pozorovateľov od mnohých ukazovateľov vrátane účasti voličov - dnes okolo poludnia bola asi 20-percentná.

 

Veľkú pozornosť tak napríklad púta oblasť Alsace-Champagne-Ardenne-Lorraine, kde kandidát PS odmietol výzvu svojej strany, aby sa stiahol, a aj v druhom kole bojuje o hlasy voličov.

 

Regionálne voľby vo Francúzsku sú testom popularity pre všetkých troch potenciálnych kandidátov prezidentských volieb v roku 2017: pre Hollanda, Le Penovú i Nicolasa Sarkozyho.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies