Vo Francúzsku padli rozsudky v kauze útoku odborárov na manažérov Air France

NETKY.SK • 30 November 2016, 12:44 • 2 min
Vo Francúzsku padli rozsudky v kauze útoku odborárov na manažérov Air France

PARÍŽ - Francúzsky súd v Bobigny pri Paríži dnes vyniesol rozsudky v kauze fyzického útoku na manažérov leteckej spoločnosti Air France, ktorého sa vlani počas odborárskeho protestu dopustili súčasní i medzičasom už prepustení zamestnanci.

slovakia

left justify in out

Traja obžalovaní, aktivisti Všeobecnej konfederácie práce (CGT), dostali podmienečné tresty v trvaní od troch do štyroch mesiacov za útok s priťažujúcimi okolnosťami. Ďalších 11 obžalovaných musí zaplatiť pokutu po 500 eur za spôsobenie materiálnych škôd firme. Dvoch obžalovaných súd oslobodil.

 

Agentúra AP pripomenula, že všetkým obžalovaným hrozil trest do troch rokov odňatia slobody a pokuta 45.000 eur.

 

K násilnému útoku na manažérov Air France došlo vlani 5. októbra po tom, ako vedenie spoločnosti oznámilo zámer zrušiť 3000 pracovných miest pilotov a palubného a pozemného personálu, čo vyvolalo ostré protesty odborárov.

 

Odborári počas rokovania manažmentu o tejto záležitosti vnikli do budovy centrály spoločnosti v Roissy i priamo do rokovacej miestnosti, kde došlo k fyzickým stretom s prítomnými, pričom z riaditeľa Air France pre ľudské zdroje Xaviera Brosetu a zástupcu riaditeľa spoločnosti pre diaľkové lety Pierra Plissoniera odborári v hneve strhali saká a košele. Oboch manažérov musela pred davom zachraňovať polícia.

 

 

Spoločnosť Air France útok odsúdila a uviedla, že ani takéto udalosti nezmenia jej rozhodnutie pokračovať v rokovaniach s odbormi s cieľom presadiť plán reštrukturalizácie a ozdravenia. Za neprijateľný označila tento útok aj francúzska vláda.

 

Incident v Air France bol nezvyčajne násilný aj na Francúzsko, kde sú odborári pri riešení sporov so zamestnávateľmi často veľmi radikálni. Zábery kamier na polonahých vrcholových manažérov, ako preliezajú cez plot okolo firemného areálu, aby sa zachránili pred rozhnevaným davom, vlani obehli zrejme celý svet.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies