Vo Francúzsku od dnes platí trojdňový štátny smútok

NETKY.SK • 15 November 2015, 15:32 • 2 min
Vo Francúzsku od dnes platí trojdňový štátny smútok

PARÍŽ - Francúzsko si od dnešného dňa až do utorka uctieva pamiatku obetí piatkových teroristických útokov v Paríži. Štátny smútok bude trvať od dnes až do utorka, vyplýva z dekrétu, ktorý v sobotu vydal prezident Francois Hollande.

slovakia

left justify in out

Ako uviedli francúzske médiá, vyhlásenie štátneho smútku je vo Francúzsku výnimočnou udalosťou: počas trvania V. republiky k tomu doteraz došlo len päťkrát: po úmrtiach prezidentov: generála Charlesa de Gaulla, Georgea Pompidoua a Francoisa Mitterranda, po útokoch na USA z 11. septembra 2001 a po januárových atentátoch v Paríži, kde islamistické komandá zabili spolu 17 ľudí. Dnes vyhlásený štátny smútok je zároveň prvým, ktorý bude trvať až tri dni.

 

Dnešok bude dňom stíšenia, konštatujú francúzske médiá, podľa ktorých dnes v Parížskej oblasti zostanú zavreté všetky kultúrne ustanovizne. Podvečer sa v parížskej katedrále Notre-Dame uskutoční zádušná omša za obete útokov, ktorú odslúži kardinál André Vingt-Trois, parížsky arcibiskup.

 

V pondelok na poludnie si občania v celom Francúzsku minútou ticha uctia pamiatku obetí najtragickejších atentátov v krajine od konca druhej svetovej vojny.

 

Počas dňa by mal prezident Hollande v Elyzejskom paláci prijať svojho predchodcu vo funkcii a vodcu republikánskej strany Nicolasa Sarkozyho, predsedov parlamentných strán a zástupcov oboch komôr Národného zhromaždenia. Potom Hollande vystúpi vo Versailles pred Kongresom - poslancami oboch komôr parlamentu. Stane sa tak prvýkrát od odvtedy, ako sa ujal funkcie hlavy štátu.

 

Napriek zákazu zhromažďovania na verejných miestach, ktoré prefektúra v Paríži vydala až do štvrtka budúceho týždňa, sa v sobotu podvečer na Námestí republiky v centre metropoly zišli stovky ľudí. Toto námestie bolo dejiskom zhromaždení aj v januári, keď Francúzsko zažilo prvú sériu islamistických útokov, ktorým padlo za obeť 17 ľudí, vrátane niekoľkých novinárov zo satirického týždenníka Charlie Hebdo povestného nevyberavým výsmechom islamu, ale aj iných náboženstiev či ďalších háklivých tém. Stred námestia zdobí transparent s nápisom "Fluctuat nec mergitur" (Zmieta sa, ale nepotopí sa), ktorý sa nachádza aj na parížskom erbe.

 

Ľudia prichádzali aj k miestam piatkových útokov, kde kládli kytice kvetov, zapaľovali sviečky, modlili sa či diskutovali.

 

img

 

Zhromaždenia na pamiatku obetí a podporu pozostalých i boja proti terorizmu sa konali aj v ďalších mestách Francúzska, ale i v zahraničí, napríklad v New Yorku, Washingtone, Toronte, Sydney, Berlíne, Londýne i Riu de Janeiro.

 

img

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies