Vo Francúzsku objavili vzorky tkanív odobratých obetiam holokaustu

NETKY.SK • 20 Júl 2015, 13:34 • 2 min
Vo Francúzsku objavili vzorky tkanív odobratých obetiam holokaustu

PARÍŽ - Vzorky odobraté z ešte živých tiel obetí holokaustu, ktoré boli zrejme vystavené lekárskym experimentom nacistických lekárov, sa našli nedávno v patologickom výskumnom ústave vo francúzskom meste Štrasburg. Informovala o tom dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

K objaveniu orgánov ľudských tiel došlo na základe listu niekdajšieho riaditeľa ústavu, v ktorom písal o pokusoch vedených nacistickým anatómom Augustom Hirtom. List obsahoval podrobnosti ohľadom miesta, kde sú uložené vzorky tkanív odobratých Židom zavraždeným neskôr v plynových komorách.

 

Skúmavky našiel vedec a historik Raphael Toledano ešte 9. júla. Medzičasom sa mu podarilo identifikovať niekoľko vzoriek, medzi nimi aj kúsky kože jednej z obetí či obsah čreva a žalúdka ďalšej obete koncentračného tábora Natzweiler-Struthof, ktorý sa počas druhej svetovej vojny nachádzal v Alsasku. Francúzske médiá dnes informovali, že nález bol súčasťou projektu "zbierky židovských kostier", ktorú si chcel vytvoriť August Hirt.

 

Veľkú väčšinu telesných pozostatkov obetí nacistických lekárskych experimentov našli spojenci po oslobodení Štrasburgu v roku 1944 a ihneď ich pochovali na židovskom cintoríne v meste. Nedávno nájdené vzorky budú súčasťou dokazovania zločinov spáchaných nacistami v Struthofe na žiadosť Augusta Hirta, informovala dnes štrasburská radnica.

 

Vedenie mesta súčasne vyjadrilo nádej, že nájdené časti telesných pozostatkov budú odovzdané židovskej komunite na prípadné pochovanie v meste, ktoré sa nachádza v pohraničí s Nemeckom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies