Vo Francúzsku objavili hrobku keltského princa

NETKY.SK • 6 Marec 2015, 13:01 • 2 min
Vo Francúzsku objavili hrobku keltského princa

FRANCÚZSKO - Vo Francúzsku odhalili hrobku keltského princa zo začiatku piateho storočia pred naším letopočtom. O objav pri obci Lavau na severe krajiny sa postaral francúzsky Národný inštitút pre archeologický výskum (Institut national de recherches archéologiques préventives). Na vykopávkach pracovali od októbra.

slovakia

left justify in out

Hrob tvorí mohyla s priemerom 40 metrov. Uprostred nej sa nachádza pohrebná miestnosť s rozlohou 14 metrov štvorcových, ktorá je podľa vedcov jednou z najväčších nájdených krýpt z obdobia konca prvej železnej doby. Miestnosť po stáročia ukrývala zosnulého a jeho voz. Okrem toho archeológovia v mohyle objavili aj rôzne predmety. Najvzácnejším z nich je bronzový kotol s priemerom približne jeden meter. Jeho štyri držadlá zdobia hlavy gréckeho boha Achelóosa, ktorý má rohy, bradu, býčie uši a trojité fúzy. Okraj kotla, ktorý archeológovia považujú za dielo etruského alebo gréckeho pôvodu, zdobí aj osem levích tvárí. 

Uprostred kotla vedci našli keramickú nádobu na víno s výjavom boha Dionýza. Ide o najsevernejší nález grécko-latinského pôvodu a podľa vedcov odráža oslavné praktiky keltskej aristokracie. Zároveň napovedá o vzájomnom pôsobení a obchodoch vnútrozemských Keltov a národov žijúcich na pobreží Stredozemného mora. Výkopové práce archeológov potrvajú do konca mesiaca. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies