Vo Francúzsku naženú deti do škôl už v troch rokoch

NETKY.SK • 28 Marec 2018, 08:03 • 2 min
Vo Francúzsku naženú deti do škôl už v troch rokoch

PARÍŽ - Deti vo Francúzsku začnú chodiť do školy namiesto šiestich už vo veku troch rokov.

slovakia

left justify in out

Stane sa tak v rámci reformy, ktorú ohlásil v utorok francúzsky prezident Emmanuel Macron. Zmena podľa spravodajskej stanice BBC spôsobí, že Francúzsko sa stane jednou z európskych krajín, v ktorých sa povinná školská dochádzka začína najvčasnejšie.

 

img

 

Zmena sa však dotkne len malého počtu detí, keďže väčšina francúzskych rodičov svoje deti do školy vo veku troch rokov posielala aj doteraz, hoci to nebolo povinné. Podľa údajov francúzskej vlády sa v tomto veku do školy nezapisovalo len asi 2,4 percenta detí.

 

Macron priblížil, že znížením veku chcel dosiahnuť zmenšenie rozdielov vo vzdelávacom systéme v krajine. Rodičia z chudobnejších oblastí, ale i zámorských regiónov Francúzska totiž podľa neho deti do školy v nižšom veku posielali zriedkavejšie. Podľa denníka Le Monde sa v Paríži zapisuje do školy 93 percent trojročných detí, v zámorských regiónoch sú však tieto údaje výrazne nižšie.

 

"Dúfam, že s takouto povinnosťou sa nám od začiatku školského roka 2019 podarí.. odstrániť tento neprijateľný rozdiel," povedal francúzsky prezident na utorňajšej tlačovej konferencii.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies