Vo Francúzsku Hawk-Eye aj technológia proti dronom

NETKY.SK • 7 Jún 2016, 12:07 • 2 min
Vo Francúzsku Hawk-Eye aj technológia proti dronom

BRATISLAVA - Európska futbalová únia (UEFA) si vybrala britskú spoločnosť Hawk-Eye ako dodávateľa technológie na kontrolu prechodu lopty za bránkovú čiaru na majstrovstvách Európy 2016 vo Francúzsku (10. júna - 10. júla).

slovakia

left justify in out

Systém, ktorý využívajú aj v najvyššej anglickej dlhodobej súťaži Premier League, uspel na úkor nemeckého konkurenta Goal Control - ten bol v akcii na svetovom šampionáte 2014 v Brazílii. UEFA však ponechá v činnosti piatich rozhodcov vrátane dvoch arbitrov pri bránkových čiarach. "Jastrabie oko" má v akcii po sedem kamier pri každej bránke.

Hawk-Eye nebude jedinou technologickou novinkou na kontinentálnom šampionáte v "krajine galského kohúta". Francúzske bezpečnostné zložky nasadia do boja proti potenciálnym narušiteľom špeciálnu technológiu proti diaľkovo ovládaným dronom. Chrániť bude predovšetkým desiatku štadiónov, nad ktorými v čase konania šampionátu vyhlásia bezletovú zónu pre všetky objekty. Rovnaký režim však dostanú aj tréningové plochy všetkých 24 účastníkov.

"Museli sme reagovať na rozšírenie používania dronov. Preto nad každým tréningovým ihriskom a štadiónom budú bezletové zóny. Na väčšine štadiónov zavedieme inovatívne protidronové opatrenia. Pôjde o technológiu založenú na interferencii vysielania, ktorou získame kontrolu nad každým lietajúcim objektom v dosahu," uviedol šéf bezpečnosti pre ME 2016 Ziad Khoury.

Organizátori sa obávajú najmä zneužitia dronov pre aplikáciu chemických zbraní. "Keď pripravujete podujatie takýchto rozmerov, musíte si vedieť predstaviť všetky možné scenáre, aj tie najmenej pravdepodobné," skonštatoval Khoury. Protidronový systém bude riadiť francúzske vojenské letectvo v spolupráci s políciou.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona