Vo Francúzsku dnes spomínali na zavraždeného kňaza

NETKY.SK • 31 Júl 2016, 15:43 • 2 min
Vo Francúzsku dnes spomínali na zavraždeného kňaza

ROUEN/ŽENEVA/PARÍŽ - Za účasti takmer 2000 ľudí sa dnes v katedrále v severofrancúzskom Rouene uskutočnila pietna slávnosť smútočná bohoslužba za islamistami zavraždeného duchovného Jacquesa Hamela (85). Na základe výzvy Francúzskej rady moslimov (CFCM) sa na smútočnej bohoslužbe za katolíckeho kňaza zúčastnilo dnes okolo 100 moslimov.

slovakia

left justify in out

Niekoľko policajtov a vojakov pri vchode do katedrály dbalo na bezpečnosť prítomných, osobné prehliadky sa však nekonali.

 

Už v sobotu sa podobná smútočná slávnosť za účasti kresťanov i moslimov uskutočnila aj v kostole v Saint-Etienne-de-Rouvray, dejisku rukojemníckej drámy a vraždy duchovného z utorka 26. júla. Dejiskom pietnej akcie za Hamela bol za účasti asi 400 ľudí aj kostol v Bordeaux.

 

Ako informovala dnes prokuratúra v švajčiarskej Ženeve, 17-ročného mladíka, ktorý sa priatelil s jedným z útočníkov z kostola, ktorých zneškodnila francúzska polícia, zadržali v Ženeve a vydali do Francúzska.

 

Práve vo Francúzsku vydali medzinárodný zatykač na tínedžera, ktorého v spoločnosti inej osoby - medzičasom takisto vydanej do Francúzska - zadržali 20. júla na ženevskej Hlavnej železničnej stanici, uviedol hovorca tamojšej prokuratúry Henri Della Casa.

 

Mladý muž sa podľa francúzskych médií odvolávajúcich sa na zdroje blízke vyšetrovaniu opäť pokúsil vycestovať do Sýrie, podobne ako v roku 2015 v spoločnosti jedného z útočníkov z kostola Adelom Kermicheom. Vtedy ho zadržali až v Turecku a vrátili do vlasti.

 

Parížska prokuratúra iniciovala dnes uvalenie vyšetrovacej väzby na 30-ročného bratranca jedného z útočníkov Abdela-Malika Petitjeana. Podozrivý z účasti na teroristických aktivitách mal podľa poznatkov vyšetrovateľov vopred vedieť o pripravovanom útoku v Normandii. Rodáka z Nancy by mali ešte v priebehu dneška predviesť pred vyšetrujúceho sudcu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona