Vo Francúzsku bolo vlani podaných vyše 79-tisíc žiadostí o azyl

NETKY.SK • 12 Január 2016, 15:38 • 2 min
Vo Francúzsku bolo vlani podaných vyše 79-tisíc žiadostí o azyl

PARÍŽ - Francúzsko prijalo v minulom roku 79.130 žiadostí o azyl, čo je v porovnaní s rokom 2014 nárast o 22 percent, uviedla dnes hovorkyňa Francúzskeho úradu na ochranu utečencov a osôb bez občianstva (OFPRA).

slovakia

left justify in out

Hovorkyňa dodala, že počet žiadostí o azyl vo Francúzsku je nižší ako v susednom Nemecku, ktoré je vystavené najväčšiemu náporu migračnej vlny a kde vlani prijali 476.649 žiadostí o azyl.

 

Najviac žiadostí o azyl vo Francúzsku bolo od občanov Sýrie, Sudánu a Kosova, spresnil generálny riaditeľ OFPRA Pascal Brice.

 

Brice v rozhovore pre agentúru DPA dodal, že vo Francúzsku vlani vybavili kladne 31,5 percenta žiadostí o poskytnutie azylu, pričom v roku 2014 ich bolo 28 percent.

 

Nárast celkového počtu žiadostí o azyl Brice vysvetlil bezprecedentným náporom migrantov zo severnej Afriky a Blízkeho východu, ktorý Európa zažíva od vlaňajšieho leta, ako aj situáciou v prístave Calais a po zrušení táborov migrantov v Paríži.

 

Brice uviedol, že o azyl vo Francúzsku požiadalo 5200 občanov Sýrie a francúzske úrady vyhoveli 97 percentám z nich.

 

Počet žiadostí podaných občanmi Sudánu sa za vlaňajší rok strojnásobil po tom, ako sa mnohí Sudánci vzdali myšlienky dostať sa z prístavu Calais do Británie a následne 5060 z nich požiadalo o azyl vo Francúzsku.

Žiadosť o azyl podalo vo Francúzsku aj 4650 občanov Kosova.

 

V rámci plánu relokácie 160.000 afrických utečencov z imigračných centier v Taliansku a Grécku sa Francúzsko zaviazalo prijať 19.713 osôb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona