Vo francúzskom Toulouse sa našiel zrejme originál obrazu od Caravaggia

NETKY.SK • 12 Apríl 2016, 14:45 • 2 min
Vo francúzskom Toulouse sa našiel zrejme originál obrazu od Caravaggia

PARÍŽ - Vzácny 400-ročný obraz, ktorého autorom môže byť taliansky barokový maliar Caravaggio, objavili na povale rodinného domu v juhofrancúzskom meste Toulouse. Oznámila to dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Podľa experta na umenie Erica Turquina je dielo vynikajúco zachované a jeho odhadovaná hodnota je približne 120 miliónov eur. Obraz s názvom "Judita stínajúca hlavu Holofernovi" ležal na povale vyše 150 rokov.

 

Predpokladá sa, že obraz bol vytvorený v Ríme okolo roku 1605. Niektorí odborníci autorstvo diela prisudzujú flámskemu maliarovi Louisovi Finsonovi, ktorý sa s Caravaggiom poznal a vytvoril mnohé kópie jeho obrazov.

 

Jeden z expertov na Caravaggiovu tvorbu však tvrdí, že naozaj ide o dielo tohto talianskeho majstra a najvýznamnejšiu maľbu svetového umelca, aká bola objavená za uplynulých 20 rokov, oznámil Turquin na tlačovej konferencii.

 

Uvedené dielo bolo nájdené už pred dvoma rokmi, keď majitelia domu chceli opraviť zatekajúcu strechu. Turquin následne obraz preskúmal, vyčistil a podrobil hĺbkovej analýze pomocou infračervených a röntgenových lúčov.

 

Francúzske úrady udelili obrazu štatút "národného pokladu", čo znamená, že ho nebude možné vyniesť do zahraničia v nasledujúcich 30 mesiacoch. To má štátnym muzeálnym inštitúciám poskytnúť dostatok času na jeho získanie.

 

Finsonova kópia obrazu sa nachádza v Neapole a patrí do zbierky istej talianskej banky. Podľa Turquina sú obe maľby zmienené vo Finsonovom závete spísanom v roku 1617 v Amsterdame. Originál obrazu sa následne stratil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies