Vo Fortunalige skončilo už päť trénerov, posledným je Fabuľa

NETKY.SK • 28 November 2018, 14:27 • 2 min
Vo Fortunalige skončilo už päť trénerov, posledným je Fabuľa

BRATISLAVA - Utorkové odvolanie Mareka Fabuľu z lavičky FK Železiarne Podbrezová znamená, že v najvyššej slovenskej futbalovej súťaži v sezóne 2018/2019 nastala zmena na pozícii hlavného trénera už v piatom klube.

slovakia

left justify in out

Prvým kormidelníkom, ktorý na rozdiel od začiatku tohto ročníka Fortuna ligy nezotrval na svojom poste, bol v FK Senica Ton Caanen. Stalo sa tak už po 2. kole a prehre v Myjave s nováčikom zo Serede 1:2. Päťdesiatdvaročný Holanďan sa však iba "presunul" v organizačnej štruktúre FK Senica, a to na post predsedu predstavenstva a generálneho manažéra. Klub zo Záhoria vedie od 3. kola a zápasu v Zlatých Moraviach (4. augusta) portugalský 39-ročný lodivod Frederico Ricardo Cordeiro Rodrigues.

Druhou tohtosezónnou zmenou na fortunaligovej lavičke bolo začiatkom septembra ukončenie spolupráce s Michalom Gašparíkom st. v mužstve nováčika ŠKF iClinic Sereď. Šesťdesiatdvaročného kouča, ktorý doviedol Sereď k triumfu v uplynulej sezóne II. ligy a premiérovo medzi slovenskú elitu, odvolali po vysokej prehre v 7. kole v Dunajskej Strede 0:5 proti domácemu FC DAC. Futbalistov Serede vedie z pozície šéfa realizačného tímu bývalý československý reprezentant a účastník majstrovstiev sveta 1982 Karel Stromšík.

Holandský kouč AS Trenčín Ricardo Moniz sa rozhodol zložiť funkciu na vlastnú žiadosť. Stalo sa tak v nedeľu 28. októbra, deň po tesnej prehre 0:1 v Ružomberku v rámci 13. kola Fortuna ligy. Jeho zverenci podľahli pod Čebraťom z opakovaného pokutového kopu v 86. min. Ten opätovne nariadil hlavný rozhodca Filip Glova za skoré vybehnutie brankára AS Libora Hrdličku, navyše Moniza vykázal na tribúnu. Pod vedením 54-ročného rodáka z Rotterdamu nezabodovali futbalisti Trenčína v najvyššej slovenskej súťaži piatykrát za sebou a vrátane vyradenia druholigovou Skalicou z pohárového Slovnaft Cupu si pripísali šesť súťažných prehier v rade. Vedenie trenčianskeho klubu poverilo vedením A-mužstva doterajšieho asistenta Vladimíra Cifraniča. Zaujímavé je, že Moniz na začiatku tejto sezóny nahradil na poste trénera AS práve Cifraniča, ktorý sa posunul na post asistenta trénera.

Juraj Jarábek sám požiadal o koniec v pozícii hlavného trénera FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble v pondelok 5. novembra na spoločnom stretnutí s majiteľom klubu Viliamom Ondrejkom, spojenom s hodnotením doterajšieho účinkovania klubu v tomto ročníku najvyššej súťaže. Tím od Žitavy klesol vtedy po prehre v Senici 0:3 na posledné 12. miesto v tabuľke. Mužstvo Zlatých Moraviec povedie do konca súťažného ročníka doterajší asistent Branislav Mráz, ktorý už v minulosti sedel na lavičke FC ViOn. Päťdesiatšesťročný Jarábek síce končí ako hlavný kouč, ale do konca kalendárneho roka 2018 bude pôsobiť v štruktúrach klubu.

Dosiaľ posledná zmena v pozícii hlavného kormidelníka nastala v Podbrezovej. Vedenie klubu z Horehronia v utorok 27. novembra ukončilo spoluprácu s Marekom Fabuľom i jeho prvým asistentom Miroslavom Guzom. Šesť ligových prehier v rade a sobotňajší tesný neúspech 0:1 na trávniku v tabuľke posledných Zlatých Moraviec v rámci 16. kola Fortuna ligy "prispel" k definitíve ich odchodu. Naposledy sa "železiari" tešili z víťazstva v 10. kole najvyššej súťaže - doma si 29. septembra poradili s AS Trenčín 2:0. Z hornej šestky Podbrezová klesla na súčasné 10. miesto, o posun vyššie sa minimálne v dvoch zostávajúcich jesenných vystúpeniach má pokúsiť Gergely Geri, doterajší druhý asistent Fabuľu. Štyridsaťjedenročného Geriho (viedol aj treťoligový B-tím Podbrezovej) doplnia na lavičke podbrezovského klubu koordinátor mládeže Jozef Mores a kouč Michal Hanek, ktorý naposledy pôsobil pri mládeži MŠK Žilina.

Tesne pred štartom najvyššej slovenskej futbalovej súťaže 2018/2019 avizovane opustil lavičku FC DAC 1904 Dunajská Streda Talian Marco Rossi (po dohode s vedením zotrval v klube ešte v 1. predkole Európskej ligy - do 19. júla a potom už zasadol na lavičku maďarskej futbalovej reprezentácie, pozn.). Od úvodného kola Fortuna ligy je trénerom mužstva zo Žitného ostrova Nemec Peter Hyballa.

Aktualizovaný prehľad zmien na poste hlavného trénera v najvyššej slovenskej futbalovej súťaži Fortuna lige počas sezóny 2018/2019:

FK Senica
Ton Caanen (skončil po 2. kole) - Frederico Ricardo Cordeiro Rodrigues (od 3. kola)

ŠKF iClinic Sereď
Michal Gašparík st. (skončil po 7. kole) - Karel Stromšík (od 8. kola)

AS Trenčín
Ricardo Moniz (skončil po 13. kole) - Vladimír Cifranič (od 14. kola)

FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble
Juraj Jarábek (skončil po 14. kole) - Branislav Mráz (od 15. kola)

FK Železiarne Podbrezová
Marek Fabuľa (skončil po 16. kole) - Gergely Geri (od 17. kola)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies