Vo firmách EPH a EP Infrastructure sa uzavreli akcionárske zmeny

NETKY.SK • 28 Február 2017, 08:57 • 2 min
Vo firmách EPH a EP Infrastructure sa uzavreli akcionárske zmeny

BRATISLAVA - Konzorcium globálnych inštitucionálnych investorov vedených a zastupovaných spoločnosťou Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) sa definitívne stalo 31-percentným akcionárom vo firme EP Infrastructure.

slovakia

left justify in out

Tá je kľúčovou dcérskou spoločnosťou Energetický a průmyslový holding (EPH), ktorá na Slovensku kontroluje viacero energetických podnikov. Zvyšných 69 % akcií EP Infrastructure s manažérskou kontrolou zostáva v rukách EPH. Konzorcium zastupované správcom aktív MIRA tvoria fond Macquarie European Infrastructure Fund 5 a ďalší globálni inštitucionálni investori.

Ako informoval hovorca EPH Daniel Častvaj v nadväznosti na ukončenie vstupu globálnych inštitucionálnych investorov do spoločnosti EP Infrastructure sa uzavrela aj zmena akcionárskej štruktúry v EPH. Z českého energetického holdingu tak definitívne odišiel slovenský podnikateľ Patrik Tkáč a finančná skupina J&T. Po novom budú vlastniť EPH český podnikateľ Daniel Křetínský (94 %) a vybraní členovia manažmentu (6 %).

Finančná skupina získa za predaj svojho takmer 26-percentného podielu necelých 1,5 miliardy eur. Podnikateľ Patrik Tkáč zinkasuje za svoj vyše 37-percentný podiel 1,7 miliardy eur, na základe rastu hodnoty EPH v budúcich rokoch však môže získať celkom až 2,7 miliardy eur.

Energetický a průmyslový holding je stredoeurópska energetická skupina pôsobiaca prevažne v Českej republike, na Slovensku, v Nemecku, Taliansku, Maďarsku, vo Veľkej Británii a v Poľsku. Pod holding patrí viac ako 50 podnikov v oblasti ťažby uhlia, výroby tepla a elektriny z klasických aj obnoviteľných zdrojov, vrátane distribúcie týchto energií. Taktiež obchoduje s elektrinou a plynom. Zamestnáva takmer 25 tisíc ľudí. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona