Vo Fínsku začala úradovať nová stredopravicová vláda

NETKY.SK • 29 Máj 2015, 13:46 • 2 min
Vo Fínsku začala úradovať nová stredopravicová vláda

HELSINKI - Nová fínska vláda pod vedením centristického politika Juhu Sipiläa, ktorého strana zvíťazila v aprílových voľbách, v piatok začala svoje štvorročné funkčné obdobie.

slovakia

left justify in out

Slávnostný obrad v prezidentskom paláci sa konal iba dva dni po zavŕšení rokovaní o vytvorení stredopravicovej vládnej koalície, ktorej členmi sú okrem Sipiläovej Fínskej strany stredu aj populistické a euroskeptické zoskupenie Praví Fíni a proeurópska Národná koalícia na čele s doterajším premiérom Alexandrom Stubbom. Sipilä takéto spojenie avizoval ešte začiatkom mája ako "najlepšiu možnosť" vzhľadom na potrebu vytvoriť "silnú koalíciu, ktorá bude schopná plánovať reformy a vykonávať rozhodnutia". Koaličné strany sa dohodli na znížení štátnych výdavkoch a reformách s cieľom do roku 2030 ušetriť 10 miliárd eur a obmedziť tak rast štátneho dlhu. Hlavnou témou volebnej kampane bola práve zhoršujúca sa ekonomika Fínska.

 

Novým ministrom zahraničných vecí sa stal Timo Soini, predseda Pravých Fínov presadzujúcich tvrdší prístup k záchranným programom v eurozóne a prísnejšie obmedzenia v oblasti imigrácie. Sipilä v tejto veci vyjadril názor, že EÚ potrebuje reformu v záujme lepšieho slúženia jej občanom. Záujem o zmeny jej zmlúv však odmietol. Ďalším zástupcom Pravých Fínov v novej vláde je minister spravodlivosti Jari Lindström, ktorý vo štvrtok vyhlásil, že schvaľuje trest smrti "za určitých okolností", čo však označil iba za svoj osobný názor.

 

Sipiläova trojčlenná koalícia má v novozvolenom parlamente 124 z 200 kresiel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies