Vo Fínsku treba monitorovať činnosť extrémistických organizácií

NETKY.SK • 2 August 2015, 09:18 • 2 min
Vo Fínsku treba monitorovať činnosť extrémistických organizácií

HELSINKI - Fínska polícia zadržala viac ako 32 účastníkov demonštrácie krajnej pravice, ktorá sa v sobotu uskutočnila v meste Jyväskylä v strednej časti krajiny.

slovakia

left justify in out

Podľa polície demonštrácia mala vcelku pokojný priebeh do okamihu, keď jej účastníci začali brániť v pohybe okoloidúcim a dozerajúcim policajtom. Vyšetrovatelia sa prípadom zaoberajú pre podozrenie z rozpútania masových nepokojov a bitiek.

 

Ako uviedla televízna a rozhlasová spoločnosť YLE, minister vnútra Petteri Orpo v reakcii na incidenty v Jyväskylä uviedol, že ide o dôkaz toho, že radikálne organizácie vo Fínsku začali "dvíhať hlavu" a vyzval na boj proti extrémizmu a na posilnenie kontroly činnosti radikálov.

 

Organizátorom demonštrácie v Jyväskylä bolo Fínske hnutie odporu, o ktorom fínska tajná služba tvrdí, že sa snaží o vytvorenie štátu vychádzajúceho z ideológie národného socializmu.

 

Tento týždeň sa v Helsinkách konala demonštrácia proti rasizmu, na ktorej sa zúčastnilo asi 15.000 ľudí. Išlo o reakciu na status, ktorý na svoju stránku na Facebooku napísal poslanec strany Skutoční Fíni Olli Immonen. Vyjadril v ňom nádej, že "silný a smelý národ porazí zlý sen pod názvom multikulturalizmus".

 

Immonenov status odsúdil aj líder strany, minister zahraničných vecí Timo Soini, ktorý uviedol, že politik svojím komentárom poškodil stranu.

 

Skutoční Fíni sa stali členom vládnej koalície po aprílových voľbách, v ktorých dosiahli úspech vďaka svojmu sľubu raziť tvrdšiu líniu v eurozóne a aj v imigračnej politike.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona