Vo Fínsku odhalili medzi utečencami bojovníkov z Daeš!

NETKY.SK • 12 December 2015, 09:15 • 2 min
Vo Fínsku odhalili medzi utečencami bojovníkov z Daeš!

TALINN - Fínsky súd dnes rozhodol, že dvaja bratia z Iraku budú v štvormesačnej vyšetrovacej väzbe až do začatia súdneho procesu. Muži čelia podozreniam, že ako bojovníci extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) v júni 2014 pri irackom meste Tikrít zavraždili 11 neozbrojených a bezbranných zajatcov. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Dvojicu bratov vo veku 23 rokov zatkli v utorok v utečeneckom centre v meste Forssa, ležiacom približne 120 kilometrov severozápadne od metropoly Helsinki. Fínska polícia uviedla, že bratia sú zachytení na videozázname z masakry na leteckej základni Camp Speicher neďaleko Tikrítu, ktorý svojho času zverejnil IS.


Hovorca fínskeho Národného úradu pre vyšetrovanie Jari Räty spresnil, že súd s dvojčatami sa začne v apríli 2016. Ak by bratov uznali za vinných, hrozí im až doživotné väzenie. To však vo Fínsku zvyčajne - aj keď nie úplne automaticky - znamená, že by ich mohli prepustiť, keď si odsedia 12 až 15-ročný trest.


Dnešné pojednávanie prebiehalo za zatvorenými dverami na okresnom súde v meste Tampere a právnikom obvinených bolo zakázané prípad komentovať. Bratia do Fínska prišli v septembri a doposiaľ nie je zrejmé či patria medzi približne 17.000 irackých občanov, ktorí požiadali v tomto roku vo Fínsku o azyl. Tamojšie médiá ich však za azylantov napriek tomu označujú.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies