Vo finále stovky žiaril Lemaitre, na 10.000 m Abeylegesseová

NETKY.SK • 29 Júl 2010, 07:57 • 2 min
Vo finále stovky žiaril Lemaitre, na 10.000 m Abeylegesseová

Vo finále stovky žiaril Lemaitre, na 10.000 m Abeylegesseová

slovakia

left justify in out

Večerný finálový program na ME atlétov v Barcelone odštartovali v stredu na Olympijskom štadióne diskárky. Zlato si vybojovala mladá Chorvátka Sandra Perkovičová záverečným pokusom dlhým 64,67 pred Rumunkou Sandrou Grasuovou 63,48 a Poľkou Joannou Wisniewskou 62,37.
      Finále ženského disku nemalo jasnú favoritku. Z kvalifikácie postúpili všetky favoritky, okrem jednej, Češky Pospíšilovej-Cechlovej, ktorá si nezapísala žiaden pokus a po bronze na MS spred piatich rokov stratila šancu na ďalší medailový zásah.
      Finálové zoskupenie bolo zmeskou skúsenosti a mladosti. Na jednej strane stáli stálice, 38-ročná Rumunka Grasuová, jej rovesníčka Ruska Sadovová, na strane druhej aktuálna líderka svetových tabuliek 24-ročná Nemka i chorvátsky talent Perkovičová, svoje do poradia sa snažili povedať aj ruská šampiónka Ivanovová-Sajkinová, Srbka Tomaševičová a Poľka Wisniewská. Do užšieho finále postúpia Müllerová ako posledná ôsma 's odretými ušami' a slabým výkonom 57,78, ktorý jej aj zostal definitívne na konte. Z favoritiek nezlyhali jedine Rumunka Grasuová a Chorvátka Perkovičová, keď vydali zo seba niečo hodnotné, Ruska Sajkinová s 56,09 dokonca do osmičky nepostúpila. V užšom finále sa výraznejšie zlepšila naskôr Poľka Wisniewská na 62,37 a vybojovala si tým bronz. Na svoju veľkú životnú chvíľu čakala 20-ročná Chorvátka Perkovičová až do svojho záverečného pokusu. Disk jej dopadol na 64,67 a mohla sa tešiť po juniorskom európskom zlate aj zo seniorského, so sériou 62,98 - 60,94 - 55,04 - 60,95 - 62,43 - 64,67.
      Finále mužskej stovky dvíhalo zo sedadiel, no nie kvôli časom, ale zlatému finišu francúzskeho zázraku Christopheho Lemaitreho, európskej tabuľkovej jednotky, jediného belocha schopného bežať pod 10 sekúnd. Vo finále mu na zlato stačilo aj 10,11, keď sa za ním s rovnakými časmi 10,18 zoradila vo finiši hneď štvorica. Prekvapením bolo až 5. miesto Brita Chambersa, predurčeného na boj o zlato, ktorého vo fotofiniši zdolal aj obhajca titulu spred štyroch rokov Portugalec Obikwelu. Už semifinále s najlepším Lemaitrem (10,06) naznačovalo, že bude mať navrch v porovnaní s Chambersom (10,10), no výsledkový prepad sa od svalnatého Brita neočakával.
      Beh na 10.000 m sa zmenil na zlaté sólo bývalej Etiópky, dnes Turkyne Elvan Abeylegesseovej, dvojnásobne striebornej na OH v Pekingu na päťke a desiatke. Obhajkyňa titulu Ruska Abitovová sa musela uspokojiť so striebrom.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona