Vo finále EL nastúpia proti sebe Chelsea a Benfica

NETKY.SK • 3 Máj 2013, 10:19 • 2 min
Vo finále EL nastúpia proti sebe Chelsea a Benfica

BRATISLAVA - Vo finále Európskej ligy UEFA 2012/2013 sa v stredu 15. mája v Amsterdame stretnú futbalisti londýnskej Chelsea a Benficy Lisabon.

slovakia

left justify in out

"The Blues" vo štvrtok v Londýne zdolali aj v semifinálovej odvete švajčiarsky Bazilej 3:1 a po triumfe z prvého súboja 2:1 zverenci španielskeho trénera Rafaela Beniteza zabojujú o titul. Ich súperom bude Benfica, ktorá na Estadio da Luz vyhrala nad tureckým Fenerbahce Istanbul od 75. minúty aj so slovenským stredopoliarom Miroslavom Stochom 3:1 a nezastavila ju ani úvodná prehra v Istanbule 0:1.

V Lisabone sa na Štadióne svetla hral od úvodného hvizdu rezký a zaujímavý zápas. Slovenský reprezentačný stredopoliar Stoch z Feneru začal zápas len na lavičke náhradníkov. Manko 0:1 z prvého zápasu zmazal už v 9. minúte Gaitan, ktorý krásne vonkajším priehlavkom premenil spätný center Limu. Potom nepresný francúzsky rozhodca Lannoy odpískal kontroverznú penaltu v prospech hostí, ktorú Kuyt premenil na vyrovnanie. Domáci boli celý polčas lepší, snažili sa, tvorili a zaslúžene strhli vedenie na svoju stranu v 35. minúte, keď Cardoso rutinérsky prestrelil hradbu obrancov a zaskočil aj brankára Demirela. Ani druhý polčas sa obraz hry nemenil, domáci sa tlačili do postupového gólu a Paraguajčan Cardoso ho strelil v 66. minúte, keď po dlhom aute sa k nemu dostala lopta a jeho pohotové zakončenie znamenalo gól na 3:1. V 75. minúte sa do hry dostal aj Stoch, ktorý vystriedal Yoba, a v 80. minúte strelou z uhla poriadne natiahol brankára Artura. Portugalský zástupca si postup už ustrážil a zaslúžene postúpil.

Aj na Stamford Bridge sa hral kvalitný futbal. V 9. minúte nastrelil domáci matador Lampard nastrelil tyč, neujala sa ani pekná strela Torresa v 18. minúte. Päť minút pred polčasom sa v 16-ke domácich nepresadili ani Salah ani Stocker, no v poslednej minúte prvého dejstva dostal hostí do vedenia predsa len Salah, ktorý ľavačkou po peknej akcii a prihrávke Stockera v úniku prekonal brankára Čecha. Európsky majster z minulého roka mal excelentný nástup do druhého polčasu, najprv Torres v 50. minúte vyrovnal a o dve minúty už otočil skóre Moses. Torres dorazil do siete strelu Lamparda, ktorému pozíciu vypracoval skvelým sólom Hazard, Moses si narazil s Torresom a nezadržateľne skóroval. Skvelú desaťminútovku domáci zakončili v 59. minúte tretím gólom, keď Luiz nádhernou strelou ľavačkou vymietol pravý horný roh brány hostí. Podobne krásnu strelu predviedol na druhej strane Fabian Frei, ale trafil len spojnicu Čechovej brány. Domáci si ďalší priebeh už bez väčších problémov postrážili a zaslúžene postúpili.

sumáre odviet semifinále EL 2012/2013:
Chelsea Londýn - FC Bazilej 3:1 (0:1)
Góly: 50. Torres, 52. Moses, 59. Luiz - 45. Salah, ŽK: Azpilicueta - Schär, Steinhöfer, Serey Die, rozhodoval: Eriksson (Švéd.), 39.403 divákov.
/prvý zápas: 2:1, do finále postúpila Chelsea/
zostavy a striedania:
Chelsea: Čech - Azpilicueta, Ivanovič, Cahill, Bertrand - Lampard, Luiz (82. Ake) - Ramires (66. Oscar), Hazard (75. Mata), Moses - Torres
FC Bazilej: Sommer - Steinhöfer, Schär, Sauro, Voser - F. Frei (75. Diaz) - Elneny, Serey Die - Salah, Stocker (62. Degen) - Streller (62. Zoua Daogari)



Benfica Lisabon - Fenerbahce Istanbul 3:1 (2:1)
Góly: 35. a 66. Cardoso, 9. Gaitan - 23. Kuyt (z 11 m), ŽK: Pereira, Perez - Baroni, Erkin, rozhodoval: Lannoy (Fr.), 60.000 divákov.
/prvý zápas: 0:1, do finále postúpila Benfica/
zostavy a striedania:
Benfica: Artur - Pereira, Luisao, Garay, Almeida - Perez, Matič, Gaitan (90.+2 Jardel) - Lima, Cardozo (87. Urreta), Salvio
Fenerbahce: Demirel - Gökhan Gönül (61. Irtegün), Yobo (75. STOCH), Korkmaz, Ziegler - Selcuk Sahin (45. Topuz), Erkin - Kuyt, Baroni, Ucan - Sow
/M. Stoch (Fenerbahce) na lavičke náhradníkov/



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies