Vo Fetešti v Rumunsku pristáli prvé lietadlá F-16 odkúpené od Portugalska

NETKY.SK • 7 Október 2016, 14:16 • 2 min
Vo Fetešti v Rumunsku pristáli prvé lietadlá F-16 odkúpené od Portugalska

BUKUREŠŤ - Prvých šesť zmodernizovaných bojových lietadiel typu F-16 Fighting Falcon, ktoré Rumunsko odkúpilo pred troma rokmi od Portugalska, je už na základni vo Fetešti ležiacej na juhovýchode tejto balkánskej krajiny.

slovakia

left justify in out

Bukurešť zaplatila Lisabonu za 12 strojov vybavených novými motormi a elektronikou, ale aj modernými zbraňovými systémami po 628 miliónov eur, pričom súčasťou tejto ceny sú aj náklady spojené s výcvikom pilotov a technického personálu.

 

Lietadlá nalietali doteraz v priemere 3500 hodín, čo znamená, že môžu podľa odhadov byť v prevádzke ešte ďalších 4500 hodín, teda asi 20 rokov.

 

Ďalšie tri stroje by na rumunskom území mali pristáť do konca tohto roka, ostávajúce tri potom na budúci rok, informovala agentúra MTI.

 

Rumunská vláda však už zvažuje nákup ďalších strojov typu F-16, ktorý by podľa ministra obrany mohol byť aktuálny na budúci rok.

 

Modernizácia letiska a základne vo Fetešti, súvisiaca s nákupom lietadiel, si vyžiadala náklady vo výške 30 miliónov eur. Dve tretiny tejto sumy hradila Severoatlantická aliancia (NATO), zvyšnú tretinu Rumunsko.

 

Rumunské vzdušné sily využívajú v súčasnosti ruské stíhačky MiG-21 LanceR, ktoré prešli obnovou za pomoci Izraela. Z flotily 110 strojov je však napriek tomu schopných letu iba asi 30-40 stíhačiek. V uplynulých dvoch desaťročiach havarovalo alebo núdzovo pristálo viac ako 20 týchto strojov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona