Vo februári by voľby vyhral Smer, parlament by sa skladal z 9 strán

NETKY.SK • 14 Február 2020, 09:20 • 2 min
Vo februári by voľby vyhral Smer, parlament by sa skladal z 9 strán

BRATISLAVA - Ak by sa voľby do Národnej rady (NR) SR konali v prvej polovici februára, vyhral by ich Smer-SD so ziskom 21,6 %, druhé by bolo OĽaNO, ktoré by volilo 12,3 % respondentov, na treťom mieste by skončila ĽSNS so ziskom takmer 12 % hlasov.

slovakia

left justify in out

Vzorka

Prieskum volebných preferencií zrealizovala agentúra MVK v dňoch 5. až 10. februára kvótnym výberom a technikou face-to-face interview na vzorke 1143 respondentov. 

 

img

 

Zvyšné strany a hnutia

Po prvej trojici strán by sa do parlamentu dostala na štvrtom mieste koalícia PS-Spolu so ziskom 8 %, na piatom mieste by sa umiestnila strana Za ľudí so 7,1 %. Šieste miesto by obsadilo so 6,6 % hnutie Sme rodina, zatiaľ čo siedmou stranou v parlamente by bolo KDH (6,5 %). Do parlamentu by sa dostala aj SNS so ziskom 5,3 %. Poslednou parlamentnou stranou by bola SaS, ktorá by získala 5,1 % hlasov.

 

img

 

Zloženie parlamentu

Volebná účasť by podľa prieskumu bola 57,4 % oprávnených voličov. Ak by voľby dopadli presne v súlade s preferenciami, zistenými v prieskume, strana Smer by získala 39 mandátov, OĽaNO by disponovalo 22 poslaneckými miestami, ĽSNS by obsadila 20 kresiel, voliči koalície PS-Spolu by do parlamentu delegovali 14 zákonodarcov, 13 zástupcov občanov by mal klub strany Za ľudí, po 12 členov parlamentu by hájilo farby hnutia Sme rodina a KDH a v NR SR by pôsobilo aj po deväť nominantov strán SNS a SaS.

 

Volebné preferencie za obdobie 11-13. február nájdete v článku "Podľa prieskumu by sa do parlamentu dostalo 9 strán"

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies