Vo Faustovej sieni otvorili výstavu s unikátnou kolekciou športového zberateľstva na Slovensku

NETKY.SK • 7 September 2017, 18:13 • 2 min
Vo Faustovej sieni otvorili výstavu s unikátnou kolekciou športového zberateľstva na Slovensku

BRATISLAVA - Vo Faustovej sieni Múzea mesta Bratislava vo štvrtok slávnostne otvorili výstavu pod názvom Nájdi svoje hobby!, ktorá svojimi exponátmi dokumentuje olympijské a športové zberateľstvo na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Devätnásť individuálnych zberateľov predstavuje filatelistické kolekcie, odznaky, ale aj mince. Mnohí z nich sú spätí so Slovenským olympijským výborom, respektíve olympijským hnutím.

Popri tradičných zberateľoch ako Peter Osuský, Marián Linder či Ervín Smažák, ktorí získavajú ceny aj v zahraničí, sú zastúpení aj menej tradiční. Napríklad profesor scénografie Jozef Ciller sa venuje zbieraniu historických tenisových rakiet, ktoré pretvára do umeleckých diel. Telovýchovný lekár Branislav Delej sa prezentuje unikátnou kolekciou 6000 odznakov národných olympijských výborov. Tá ešte doposiaľ nikde nebola vystavená.

"Je to výzva aj pre ďalšie generácie na obnovenie rodiny zberateľov, ktorá má stálu tendenciu poklesu členstva. Verím, že ich budeme inšpirovať pre zberateľstvo ďalších športových memorabílí a artefaktov,“ zaželala si za organizátorov riaditeľka Slovenského olympijského a športového múzea (SOŠM) Zdenka Letenayová.

"Je to prvá príležitosť pre slovenských amatérskych zberateľov vystaviť svoje zberateľské produkty na slovenskej pôde. Mnohí z ich získavajú medzinárodné ocenenia, preto som rád, že sa táto výstava u nás koná,“ doplnil Branislav Delej.

Na otvorení výstavy sa zúčastnil aj 89-ročný Ján Zachara, najstarší slovenský žijúci olympijský víťaz, držiteľ zlata z OH 1952 v boxe v Helsinkách.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona