Vo Fatrách už nie je súvislá snehová pokrývka, pád lavín tu nehrozí

NETKY.SK • 11 Apríl 2016, 10:01 • 2 min
Vo Fatrách už nie je súvislá snehová pokrývka, pád lavín tu nehrozí

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - V Malej a Veľkej Fatre už nie je súvislá snehová pokrývka a žiadne lavínové nebezpečenstvo nehrozí.

slovakia

left justify in out

Vo vysokohorskom prostredí Tatier však trvá malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, v najvyšších polohách Vysokých Tatier je popoludní až mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň. TASR o tom informoval Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

 

"Lavíny sa môžu vyskytnúť už len ojedinele na svahoch, ktoré počas periódy silného oteplenia ešte nevypadli a vplyvom predošlého dažďa sa ich stabilita ešte znížila. Ohrozené sú najmä strmé svahy so sklonom nad 35 stupňov a lokality pri vyústení žľabov, nad ktorými je väčšia zberná plocha," upozornil. Vzhľadom na podpriemernú výšku snehu na horách však budú podľa neho prevládať len splazy a malé lavíny z ťažkého mokrého snehu.

 

Na horách bolo dnes ráno opäť sychravé počasie, väčšinou zamračené alebo hmlisto a miestami s doznievajúcim dažďom či mrholením. V západnej polovici bolo miestami polooblačno. Teplota vzduchu v najvyšších polohách Tatier klesla na mínus dva až plus dva stupne Celzia, v stredných polohách sa pohybovala v rozpätí od troch do šiestich stupňov nad nulou. Väčšinou bolo bezvetrie alebo fúkal dosť čerstvý, prevažne severovýchodný vietor do sedem metrov za sekundu.

 

Snehová pokrývka je po celý deň mokrá. Súvislejšia snehová pokrývka sa nachádza zhruba od výšky 1500 metrov nad morom v závislosti od orientácie, pričom vo Fatrách je už len na východných a severovýchodných svahoch. Hrebene sú už často bez snehu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies