Vo Fakultnej nemocnici Trnava je vo výpovedi ešte 68 sestier

NETKY.SK • 14 Január 2016, 17:31 • 2 min
Vo Fakultnej nemocnici Trnava je vo výpovedi ešte 68 sestier

TRNAVA – Podporu zdravotným sestrám, ktoré sú vo výpovedi vo Fakultnej nemocnici (FN) Trnava, prišli dnes vyjadriť predsedníčka Odborového zväzu sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká a prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová. Vo FN podalo pôvodne výpovede 113 sestier, 45 ich stiahlo a nateraz ich zostáva vo výpovedi 68.

slovakia

left justify in out

Je medzi nimi aj predseda tamojšieho odborového zväzu František Naňo, ktorý uviedol, že odbory nemajú informáciu, ako bude vedenie nemocnice riešiť situáciu po ich reálnom odchode. "Viaceré sestry, ktoré stiahli svoje výpovede, to urobili z existenčných či rodinných dôvodov," povedal Naňo na stretnutí. Podľa jeho vyjadrenia je riadny chod nemocnice ohrozený. To však vyvrátil vo svojej reakcii riaditeľ FN Martin Neštický. "Komunikujeme s jednotlivými oddeleniami, najviac sestier by malo odísť z neurologického oddelenia a z ARO, sme pripravení, ako zabezpečiť starostlivosť. Komunikujeme aj s okolitými nemocnicami v Piešťanoch, Bratislave, Nitre či Galante, pre prípad výpomoci. Nepredpokladáme preto, že od 1. februára by mal u nás vzniknúť nejaký problém pre nedostatok sestier. Veď medzitým sme prijali 12 nových, takže v skutočnosti ide o 56 voľných pozícií. S tým sa vieme vyrovnať, veď v čase Vianoc alebo v lete býva na dovolenkách v jednom čase viac sestier, ako je teraz vo výpovedi," dodal Neštický. Podľa jeho slov žiadnej zo zdravotných sestier sa po prijatí nového zákona vo FN plat neznížil, zvyšovali sa platy novým zamestnankyniam a sestrám, ktoré nepracujú pri lôžkach. "Tento krok nás bude stáť mesačne 17.000 eur," povedal riaditeľ FN.

 

Monika Lazorová na stretnutí povedala, že výpovede neboli podávané z dôvodu, že sestry pôjdu s platmi dolu, ale že sestier na Slovensku niet a ich platy sa nezmenia možno "šesť, pätnásť, či ďalších dvadsať rokov". "Veď my nežiadame veľa, len aby každé tri roky sestre, ktorá pracuje, sa zvýšil plat o smiešnych 25 eur," povedala Lazorová. Poukázala na to, že na Slovensku už teraz chýba 12.000 sestier, niekoľko sto odíde v rámci terajších výpovedí a ďalších viac ako 2000 v krátkom čase do dôchodku. "Nebudú tieto sestry chýbať? Každá jedna bude chýbať," konštatovala. Preto žiadajú ministra, aby priznal, že stav je kritický a riešil ho. Zároveň Lazorová i Kavecká odmietli medializované podozrenia, že súčasný protest organizujú z dôvodu vlastných politických ambícií.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies