Vnútro nakupuje prístroj, ktorý analyzuje chemické látky z niekoľkých kilometrov

NETKY.SK • 8 December 2016, 08:54 • 2 min
Vnútro nakupuje prístroj, ktorý analyzuje chemické látky z niekoľkých kilometrov

BRATISLAVA – Ministerstvo vnútra (MV) SR plánuje kúpiť prístroj, ktorý je schopný analyzovať chemickú látku až na vzdialenosť niekoľkých kilometrov. Hodnotu zákazky vyčíslili na 276.120 eur bez DPH. TASR informoval hovorca Ministerstva vnútra (MV) SR Petar Lazarov.

slovakia

left justify in out

„FTIR spektrometer je analytický prístroj, ktorý je určený na analýzu plynných chemických látok a zlúčenín. Je schopný na veľkú vzdialenosť analyzovať vybranú chemickú látku, zlúčeninu, ktorá je obsiahnutá v jeho dátovej knižnici. A teda laicky povedané, prístroj sa zapne a analyzuje vybraný priestor. V prípade, že zachytí niektorú z látok, ktoré má v databáze, upozorní na to obsluhu,“ vysvetlil Lazarov.

 

V Hasičskom a záchrannom zbore je dôležitý pri podujatiach, kde je potrebné z rôznych bezpečnostných dôvodov monitorovať chemickú situáciu kvôli prítomnosti nebezpečných látok. „Je schopný sledovať definovaný výsek priestoru a reagovať na prítomnosť záujmových látok, ktorými môžu byť bojové otravné látky, napríklad sarin, fosgén, kyanovodík, ako aj látky vyskytujúce sa pri rôznych technologických procesoch alebo preprave, ako sú acetón, benzén či metanol,“ uviedol Lazarov.

 

Zariadenie je schopné vytvoriť 2D mapu sledovaného priestoru, pri viacerých zosynchronizovaných prístrojoch dokonca aj mapu 3D.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies