Vlna štrajkov v Belgicku dnes zasiahla Brusel, škody za 200 miliónov eur

NETKY.SK • 8 December 2014, 13:55 • 2 min
Vlna štrajkov v Belgicku dnes zasiahla Brusel, škody za 200 miliónov eur

BRUSEL - Tretím pondelkom v poradí pokračujú dnes v Belgicku mohutné protesty odborárov proti chystaným reformným plánom federálnej vlády v sociálnej a ekonomickej oblasti. Dnešný štrajk už zasiahol aj hlavné mesto Brusel. Vlna protestných akcií vyvrcholí o týždeň, 15. decembra, generálnym štrajkom v celej krajine.

slovakia

left justify in out

Belgické odbory sa dnes zamerali na paralyzovanie každodenného chodu života v Bruseli. Do a z hlavného mesta Belgicka nepremávajú vlaky, zastavila sa aj verejná doprava, čo narušilo denný režim v podnikoch, školách a v úradoch.

 

Tlačová agentúra Belga pripomenula, že okolo 40 percent letov ba bruselskom medzinárodnom letisku boli zrušené už v nedeľu v noci. Pasažieri, ktorí mali zakúpené lístky na dnešný deň, boli včas vyzvaní, aby si zmenili dátum letu. Pre tých, ktorí priletieť alebo odletieť môžu, sa odporúčania týkali použiť iba príručná batožinu, lebo väčšina z manipulačného personálu štrajkuje.

 

Žiadne vlaky neboli vypravené ani neprišli do Bruselu od nedele večera. Vrátane vysokorýchlostných medzinárodných spojov z Francúzska, Nemecka a Veľkej Británie. Očakáva sa, že vážne výpadky v medzinárodnej vlakovej doprave na území Belgicka pretrvajú až do utorňajšieho rána.

 

O ešte väčšiu odrezanosť Bruselu od sveta sa dnes postarali zamestnanci železničnej spoločnosti, ktorí zabránili premávke autobusov na náhradné letiská či železničné stanice, ktoré neboli zasiahnuté štrajkom.

 

Brusel, považovaný za hlavné mesto Európskej únie, kde sa nachádza väčšina inštitúcií únie, ale aj za sídlo NATO, zostal bez fungujúcej električkovej a autobusovej dopravy, metro taktiež nepremáva. Štrajkujúci sa okrem toho postarali o vybudovanie zátarás na niektorých úsekoch diaľnic a prístupových ciest do Bruselu. 

 

Štrajk sa dotkol aj susediacich regiónov z Bruselom, kde hlavné nákupné centrá oznámili, že dnes majú zavreté. Štrajk postihol aj školskú dochádzku, keď stovky detí z bruselského predmestia nemali šancu dostať sa do bruselských škôl, v ktorých sa k štrajku pripojili aj zamestnanci jedální.

 

Bruselská obchodná a podnikateľská komora (BECI), podľa agentúry Belga, vyčíslila škody spôsobené celodenným štrajkom na 200 miliónov eur, pretože protesty zamestnancov negatívne ovplyvnili všetky odvetvia ekonomického sektoru v hlavnom meste a jeho blízkom okolí.

 

Séria štrajkov, ktoré odborové centrály spustili začiatkom decembra, by mala vyvrcholiť mohutným celonárodným štrajkom o týždeň, 15. decembra. Je však pravdepodobné, že tým sa protesty zamestnancov neukončia, lebo najmenej jedna z odborových centrál hrozí, že svoje právo na štrajk bude presadzovať aj v januári.
 

Belgický premiér Charles Michel argumentuje, že reformy stredo-pravicovej vlády sú nevyhnutné na zabezpečenie konkurencieschopnosti Belgicka a vyrovnanie stavu verejných financií. Reformy podľa jeho slov povedú k vytváraniu nových pracovných miest a lepšiemu poskytovaniu sociálnych služieb.

 

Odbory sú však rozhodne proti vládou plánovanej dôchodkovej reforme, automatickej indexácii miezd a sťažujú sa tiež na nedostatok verejných investícií. 

 

Dialóg medzi odborármi a vládou momentálne uviazol na mŕtvom bode.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies