Vlna lesných požiarov v Austrálii začala nezvyčajne skoro, vedci za to vinia klimatické zmeny

NETKY.SK • 21 Január 2016, 10:32 • 2 min
Vlna lesných požiarov v Austrálii začala nezvyčajne skoro, vedci za to vinia klimatické zmeny

SYDNEY - Nedávna vlna lesných požiarov v Austrálii súvisí s klimatickými zmenami. Oznámila to skupina vedcov s tým, že rok 2015 bol "najhorúcejším zaznamenaným rokom, navyše s prekvapujúco veľkým teplotným náskokom". Informovala o tom dnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Nezvyčajne skorá horúca vlna viedla k skorému začiatku sezóny lesných požiarov", ktoré spôsobili straty vo výške miliárd dolárov, vrátane "značných strát v poľnohospodárstve" po celej južnej Austrálii. Nezávislá nezisková výskumná organizácia Klimatická rada v Austrálii to napísala v správe, zverejnenej v stredu neskoro večer.

 

Lesné požiare "ešte viac zhoršili klimatické zmeny, predovšetkým extrémne horúce počasie", uvádza sa v správe s názvom Najhorúcejší zaznamenaný rok (znova). V Austrálii bol zimný mesiac jún 2015 jedným z piatich najhorúcejších od roku 2010, pričom najhorúcejším zaznamenaným mesiacom bol október, informovala správa.

 

"Celkový počet rekordov zaznamenaných v roku 2015 bol šokujúci a je jasným dôkazom toho, že podnebie 'je na steroidoch'," uviedol profesor z Klimatickej rady Will Steffen. Klimatické zmeny ohrozujú aj Veľkú koralovú bariéru, keďže stúpajúca teplota hladiny oceánu a zvyšujúca sa kyslosť oceánskych vôd môžu zapríčiniť mohutné odfarbovanie a vybielenie koralov, dodal profesor.

 

Austrálii chýba zásadný plán na rýchle a výrazné zníženie emisií skleníkových plynov, uviedla šéfka Klimatickej rady Amanda McKenzieová. "Pozeráme sa priamo do hlavne zbrane - aká nás čaká budúcnosť pri takýchto zmenách klímy? Viac lesných požiarov, viac vĺn horúceho počasia a viac ničivých vplyvov na Austrálčanov," vyhlásila McKenzieová.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies