Vlkom v zoo možno k novému výbehu pomôcť aj poďakovaním

NETKY.SK • 3 August 2015, 12:11 • 2 min
Vlkom v zoo možno k novému výbehu pomôcť aj poďakovaním

BRATISLAVA - Na nový domov pre vlky v bratislavskej zoologickej záhrade možno prispieť aj poďakovaním. Za každé z nich totiž vlkom na nový výbeh prispeje Tipos, národná lotériová spoločnosť 10 centov.

slovakia

left justify in out

Slová vďaky môžu ľudia umiestniť na stenu priamo v areáli bratislavskej zoo alebo poslať cez internetovú stránku www.vdaka.sk. Vlky totiž potrebujú nový domov, stav ich súčasného chovného zariadenia je zastaraný a nevyhovuje ich potrebám. O projekte Vďaka dnes priamo v areáli bratislavskej zoo informovala riaditeľka zariadenia Miloslava Šavelová spolu s Branislavom Sťahuliakom zo spoločnosti Tipos.


Zbierku na nové chovné zariadenie pre vlky spustili v zoologickej záhrade v septembri 2012, zatiaľ sa im podarilo vyzbierať 20 141 eur. No na vybudovanie nového výbehu potrebujú vyše 100-tisíc eur. Ako vysvetlila riaditeľka Zoologickej záhrady Bratislava Miloslava Šavelová, nejde totiž len o samotnú výstavbu, pripraviť musia aj projektovú dokumentáciu. Za doteraz vyzbierané peniaze zoologická záhrada dala vypracovať štúdiu, aby nové chovné zariadenie pre vlky spĺňalo všetky požiadavky. V zoo vypísali už aj výberové konanie na zhotovenie projektu a po vypracovaní projektovej dokumentácie požiadajú o stavebné povolenie. Nový domov pre vlky by chceli postaviť do jari budúceho roku. "Verím, že na jar budúceho roku so začiatkom sezóny 2016 budeme slávnostne strihať pásku na novom chovnom zariadení v lese, kde naše vlky budú šťastné," povedala Šavelová, ktorá ako prvá prispela na stenu vďaky svojím poďakovaním.


Vlky v bratislavskej zoo v súčasnosti žijú vo výbehu po hyenách. "Toto zariadenie sme plánovali zbúrať, ale keďže nebolo vlky kam umiestniť, tak sú v tomto výbehu dočasne," vysvetlila Šavelová. No tento domov nie je pre chov vlkov vyhovujúci. Zoo preto chce vlkom vybudovať výbeh, ktorý sa bude podobať prostrediu, v ktorom žijú vo voľnej prírode. Brlohy vlkov sa vo voľnej prírode nachádzajú pod koreňmi stromov, pod vývratom, na ťažko prístupných miestach v skalách alebo sú ukryté v húštine. Tejto charakteristike najviac vyhovuje zalesnená časť areálu zoo, preto práve tam plánujú vybudovať nový domov pre vlky.


V bratislavskej zoo má momentálne domov alfa pár vlka obyčajného a jedna samička, ich dcéra. No v minulosti ich bolo viac. Alfa pár prišiel do zoo v roku 2006, mala to však byť len prestupná stanica a vlky mali putovať do partnerskej zoo v zahraničí. Samica však v roku 2008 porodila prvé mláďatá, v roku 2009 priviedla na svet ďalšie. Keďže chovné podmienky v Bratislave neboli ideálne, veterinári kastrovali samca, aby sa ďalej vlky nemnožili. Bratislavská zoo vlky stále ponúka do partnerských zoologických záhrad, aby im tak zabezpečila lepšie podmienky. V roku 2011 sa im podarilo premiestniť štyroch samcov vlka do holandskej zoo. Jedna samička sa vlani dostala do francúzskej zoo a ďalšia našla svoj nový domov v Košiciach. Bratislavskú zoo však postihla aj smutná udalosť, jedna z vlčíc totiž vlani uhynula.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies