Vlkolínec chce zostať živou oázou pokoja uprostred nádherných hôr

NETKY.SK • 6 Február 2012, 08:02 • 2 min
Vlkolínec chce zostať živou oázou pokoja uprostred nádherných hôr

Vlkolínec chce zostať živou oázou pokoja uprostred nádherných hôr - Kultúra Rázovitá horská osada Vlkolínec, v roku 1977 vládou vyhlásená za pamiatkovú rezerváciu ľudovej architektúry a následne v roku 1993 zapísaná do Zoznamu svetového prírodného a kultú

slovakia

left justify in out

img

Rázovitá horská osada Vlkolínec, v roku 1977 vládou vyhlásená za pamiatkovú rezerváciu ľudovej architektúry a následne v roku 1993 zapísaná do Zoznamu svetového prírodného a kultúrneho dedičstva UNESCO, chce podľa správkyne Eriky Bradiakovej z ružomberskej radnice žiť normálnym životom.
      „Ak vo Vlkolínci zanikne normálny život, stačí ho oplotiť a bude z neho skanzen. To hovoria skeptici, no nielen ja verím, že prichádza doba, keď mladá generácia zisťuje, že dedovizeň treba začať opäť obrábať. Navyše, veľa ľudí sa tu chystá prežiť dôchodok. Keď sa čo i len ďalších päť chalúpok trvalo obýva, hneď to bude o niečom inom ako o pokračujúcom vymieraní Vlkolínca,“ konštatovala Bradiaková.
      V súčasnosti je trvalo obývaných iba šesť zo 45 usadlostí, väčšina slúži len ako víkendové rekreačné chaty. Počet obyvateľov poklesol už na 19, čo je napríklad neporovnateľne menej oproti historickému maximu z polovice 19. storočia, keď tam žilo približne 350 ľudí. „Najstaršou obyvateľkou je 82-ročná pani a najmladšou moja polročná vnučka,“ spresnila Bradiaková, ktorá žije so svojou rodinou vo Vlkolínci 15 rokov.
      „Predtým by som si nedokázala predstaviť, že sa tu usadím natrvalo, hoci môj manžel pochádza odtiaľto. Úžasný pokoj tohto na prvý pohľad čarovného miesta by som však už asi nedokázala vymeniť za mestský ruch, aj keď bez pošty, hromadnej dopravy a ďalších bežných služieb sa najmä starším ľuďom nežije ľahko,“ pokračovala Bradiaková.
      Zároveň požiadala turistov, ktorých prichádza v letnej sezóne do Vlkolínca niekoľko desiatok tisíc, aby brali ohľad na súkromie tamojších obyvateľov. „Mnohí návštevníci si omylom myslia, že môžu nazrieť prakticky všade a že ľudia, ktorí tu žijú, sú len akýsi najatí herci. Konflikty vznikajú väčšinou, keď bez dovolenia niekoho fotia. Potom sa sťažujú, že za čo si zaplatili vstupné. No každý si musí uvedomiť, že Vlkolínec nie je zoologická záhrada a chce v rámci možností žiť normálnym životom,“ dodala.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona