Vlhová je po slalome štvrtá, nepriali jej okolnosti. Kombináciu dokončia v sobotu

NETKY.SK • 8 December 2017, 13:46 • 2 min
Vlhová je po slalome štvrtá, nepriali jej okolnosti. Kombináciu dokončia v sobotu

ST. MORITZ - Prvú súťaž v alpskej kombinácii tohtosezónneho Svetového pohára v piatok po odjazdení slalomového kola zrušili. Následne rakúska tlačová agentúra APA zverejnila zákulisnú informáciu, že súťaž dokončia v sobotu, keď je vo švajčiarskom St. Moritzi na programe riadny superobrovský slalom.

slovakia

left justify in out

Potvrdenie tohto variantu malo byť iba formalitou na večernom mítingu vedúcich tímov, pretože súbeh s nedeľňajším super-G nie je možný. Pravidlá FIS nepripúšťajú jednu súťaž rozdeliť inou súťažou. Ak sa ale pôjde v rámci sobotňajších špeciálnych pretekov, vygenerujú sa výsledky dvoch akcií. Po slalome vedúca Mikaela Shiffrinová môže tak okrem kombinácie naraz vyhrať aj svoj prvý superobrovský slalom kariéry a skompletizovať triumfy vo všetkých alpských disciplínach. To by tiež znamenalo šancu dvojitého bodového zásahu Američankinej slalomárskej rivalky Petry Vlhovej. Slovenská lyžiarka skončila v kombinačnom slalome štvrtá. Má tak za sebou vstup do prvej kombinácie v SP, ale po dokončení súťaže bude mať za sebou aj prvý výsledok a zároveň prvý štart v super-G na najvyššom výkonnostnom fóre.

 

V piatok na svahu fúkal silný vietor a sadala hustá hmla, z týchto dôvodov najprv vymenili poradie súťaží. Po slalome presunuli štart super-G z 13.00 na 14.00 a potom celé preteky zjazdárskej všestrannosti zrušili. Už aj slalomová jazda bola na hranici regulárnosti. Slovenskej lyžiarke Petre Vlhovej nevyšla, zaradila sa síce na 4. priečku, ale na vedúcu Američanku Mikaelu Shiffrinovú stratila 1,29 s. Nevybudovala si ani väčší náskok na popredné pretekárky superobrovského slalomu. Barbara Kantorová sa so stratou 3,95 s zaradila na 28. priečku.

 

Pôvodné štartové čísla z plánovanej jazdy superobrovského slalomu už nestihli zmeniť podľa slalomového renkingu, a tak Vlhovej zostala 33-ka. Pre 22-ročnú slalomársku hviezdu to bolo ťaživé rozhodnutie, lebo mala oveľa nevýhodnejšiu štartovú pozíciu ako iné popredné slalomárky SP a tie to aj patrične využili.

 

Súťaž odštartovala Švajčiarka Wendy Holdenerová, Američanka Mikaela Shiffrinová išla s číslom 6, Shiffrinová dosiahla najlepší čas napriek tomu, že úplne hore takmer vypadla a na medzičase zaostávala. Vlhová by pri svojej súčasnej výkonnosti zaiste mala na to, aby sa zaradila minimálne opäť po boku fenomenálnej zjazdárky Shiffrinovej, ale nepriali jej okolnosti. V hornej časti, technicky šitej pre jej slalomárske vlohy, bola pre hustú hmlu čoraz horšia viditeľnosť a prirodzene aj zlé povrchové podmienky, nedôstojné pre pretekárku, ktorá tróni na čele disciplíny v SP. Vlhová išla do oblúkov príliš hlboko a do hrán a na medzičase už výrazne stratila. V strednej časti išla dokonca lepšie ako Shiffrinová, ale napokon manko Slovenky narástlo na rozmer, na ktorý v jednej súťažnej jazde už nie je zvyknutá.

 

"Spravila som hore chybu a veľa som stratila. Nie je to zlá pozícia a dúfam, že to bude dobré," konštatovala v príhovore na sociálne sieti Petra Vlhová, ktorá v prípade rázneho prieniku v najmladšej alpskej disciplíne mohla v sobotu pomýšľať na popredné priečky v celej kombinácii. Spolufavoritkám súťaže v slalome totiž nadelila vyše sekundové aj dvojsekundové odstupy. Barbara Kantorová podľa očakávania stratila na najlepšie pretekárky už príliš veľa, ale v prípade štandardného výkonu v super-G mierila za niekoľkými bodmi do hodnotenia SP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona