Vlčekovi s Tarrom pomohla zmrzlina, zlato im chutí

NETKY.SK • 11 August 2014, 15:57 • 2 min
Vlčekovi s Tarrom pomohla zmrzlina, zlato im chutí

MOSKVA - Slovenským rýchlostným kanoistom sa už jedenásť rokov nestalo, aby sa z majstrovstiev sveta vrátili domov s dvoma zlatými medailami.

slovakia

left justify in out

Naposledy sa im to podarilo v roku 2003, keď v Gainesville v USA získal štvorkajak dva tituly. V oboch prípadoch bol pri tom Erik Vlček, v zámorí mu spoločnosť v štvorkajaku robili Richard Riszdorfer, Michal Riszdorfer a Juraj Bača. Teraz pri triumfoch na 500 i 1000 m v dvojkajaku Juraj Tarr. "Už sa mi dávno nestalo, aby som doniesol domov dve zlaté medaily. Po čase som to zopakoval a musím priznať, že to chutí rovnako dobre," povedal po príchode na Slovensko Erik Vlček.

 

S celkovo deviatimi zlatými medailami sa skúsený kajakár zaradil medzi najúspešnejších účastníkov MS v rýchlostnej kanoistike v histórii. V zbierke má zo svetových šampionátov celkovo štrnásť cenných kovov. "Sú to fajn pocity, keď vidíte okolo seba tisícku kajakárov a viete, že ste medzi nimi medailovo najlepšie. Veľmi si to však nemôžete uvedomovať počas pretekov, vtedy sa riešia iné veci a najmä súťaženie," tvrdí Vlček, ktorému chýba v zbierke triumf na olympijských hrách. "Niektoré zlaté z majstrovstiev sveta by som rád vymenil za olympijský titul," tvrdí. 

 

Z Juraja Tarra je po svetovom šampionáte v Moskve už trojnásobný zlatý medailista. Doteraz jediný titul získal v roku 2007 v nemeckom Duisburgu v neolympijskej disciplíne K4 na 500 m. "Na tisícke som získal prvé zlato v olympijskej disciplíne, preto je to pre mňa veľmi cenná medaila. Dal by som ju asi za striebro z olympijského Pekingu, je však v tesnom závese," priznal Juraj Tarr, ktorý s háčikom lode založili v Moskve aj zaujímavú tradíciu. "Pred oboma pretekmi sme si dali zmrzlinu v McDonalde. Asi to budeme robiť pred veľkými podujatiami častejšie," zasmial sa Tarr. 

 

Veľa času na majstrovské oslavy úspešní Komárňania nemali, keďže chceli po nedeľňajšom triumfe stihnúť aj prehliadku Moskvy. "Všetko sme rýchlo zbalili, osprchovali sa a išli na Červené námestie, ktoré bolo od areálu v Krylatskom asi 40 minút jazdy metrom. Stihli sme nakúpiť matriošky a magnetky, pozrieť si centrum, ktoré je krásne. Povedali sme si, že keď už sme v Moskve, tak si ho musíme pozrieť," doplnil Juraj Tarr. 

 

Na budúci rok budú majstrovstvá sveta v talianskom Miláne aj kvalifikáciou na olympijské hry 2016 do Ria de Janeiro. Slováci by na šampionáte chceli získať čo najviac miesteniek. Preto sa teraz úspešný dvojkajak rozbíjať nebude. "My, ale aj mladý štvorkajak či Peťo Gelle v singlkajaku sme potvrdili, že vieme skončiť do 6. miesta. Asi by to nebolo vhodné teraz prerozdeľovať a meniť, ak chce mať Slovensko čo najviac miesteniek do Ria. Súperi teraz budú mať pred nami rešpekt, ale kvalifikácia je ťažšia ako samotné olympijské preteky," priznal Juraj Tarr. O rok síce budú v Miláne obhajovať titul, ale prvoradou bude olympijská kvalifikácia. "Je to náš cieľ. Uspokojíme sa aj so 6. miestom, ak bude znamenať postup do Ria. Na druhej strane sa nemôžeme pripraviť len tak, že bude stačiť 6. priečka. Pôjdeme naplno a budeme bojovať o čo najlepšie umiestnenie," doplnil Erik Vlček.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies