Vlček: Do ekonomiky sa stále dostatočne nedarí dostávať naakumulované zdroje

NETKY.SK • 28 Apríl 2016, 14:19 • 2 min
Vlček: Do ekonomiky sa stále dostatočne nedarí dostávať naakumulované zdroje

BRATISLAVA - Napriek prijatým koncepciám na podporu rozvoja kapitálového trhu sa stále nedarí dostatočne dostávať finančné zdroje do ekonomiky. Presvedčený je o tom predseda predstavenstva Slovenskej asociácie správcovských spoločností (SASS) Roman Vlček.

slovakia

left justify in out

Uviedol to na dnešnej odbornej konferencii v Bratislave, ktorú zorganizovala SASS a Asociácia pre kapitálový trh Českej republiky. "Kapitálový trh je pomerne slabo rozvinutý. My nepotrebujeme ďalšie peniaze, my musíme nájsť účinné cesty, ako využiť tie, čo už máme. Napriek všetkým koncepciám, ktoré máme, stále mám pocit, že sa nedarí dostatočne dostávať zdroje, ktoré dokážeme kumulovať v našich krajinách do ekonomiky," povedal Vlček.

 

Slovensko pritom prijalo Koncepciu rozvoja kapitálového trhu, ktorú pripravilo Ministerstvo financií (MF) SR. "Dopadla tak na 70 % podľa našich predstáv. Koncepcií už bolo dosť, treba dotiahnuť už len veci, ktoré neboli dotiahnuté," zhodnotil generálny riaditeľ sekcie finančného trhu MF SR Roman Turok-Heteš. Za dobrú správu však považuje to, že sa Slovensku vlani podarilo pripraviť zmenu legislatívy týkajúcu sa SICAV fondov. Tá má prispieť k rozšíreniu možnosti podnikania slovenských finančných inštitúcií, najmä správcovských spoločností, a podporiť ich konkurencieschopnosť v poskytovaní finančných služieb v rámci únie. "Dokázali sme implementovať smernicu UCITS. Myslíme si, že to môže pomôcť tomuto segmentu celkom slušne sa rozvíjať," predpokladá Turok-Heteš.

 

Na pokles investícií do ekonomík upozornil počas konferencie aj vedúci Zastúpenia Európskej komisie v Českej republike Jan Michal. Podľa jeho slov to má pritom zásadný vplyv na vyhliadky ekonomického rastu krajín. "Nedávna analýza Európskej investičnej banky ukazuje potrebu značných investícií v celej rade sektorov, najmä do výskumu a vývoja, ďalej do posilnenia a obnovy energetickej infraštruktúry, potom je to dopravná infraštruktúra a tiež digitálna dátová infraštruktúra," priblížil Michal.

 

Preto je presvedčený, že pre Slovensko aj pre Českú republiku je veľkou príležitosťou Junckerov investičný plán. "Patríme medzi krajiny, ktoré majú veľkú kohéznu obálku, to znamená možnosť čerpať grantové peniaze. Viac-menej plán predpokladá možnosť kombinácie rôznych nástrojov," dodal Michal.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies