Vlastník Unionu môže iniciovať exekúciu aj inde ako v Luxembursku

NETKY.SK • 24 Máj 2013, 12:42 • 2 min
Vlastník Unionu môže iniciovať exekúciu aj inde ako v Luxembursku

BRATISLAVA - Ak by sa aj Slovensku podarilo zastaviť exekúciu takmer 30 miliónov eur z účtov v Luxembursku, holandská Achmea ju môže iniciovať opäť v inom štáte, kde má SR majetok.

slovakia

left justify in out

V prípade, že štát docieli zrušenie rozhodnutia arbitrážneho súdu vo veci zákazu zisku zdravotných poisťovní, Slovensko by mohlo zase tieto peniaze pýtať späť, myslí si advokátka Jana Martinková. Ide podľa nej o štandardný postup v takýchto sporoch. "O neštandardný postup by išlo iba v prípade, ak by rozhodnutie arbitrážneho tribunálu z decembra minulého roka nebolo právoplatné a vykonateľné," uviedla pre dnešné vydanie denníka Pravda.

Podľa právnikov, ktorých denník oslovil, budú peniaze na účtoch zablokované dovtedy, kým sa exekútor nerozhodne, v akej výške ich bude sťahovať. Advokát Radovan Pala sa domnieva, že odvolanie Slovenska nemá vplyv na vykonanie exekúcie. "V rámci právneho postupu pri exekúcii sa neprihliada na to, že v inom štáte prebieha konanie o zrušenie rozhodcovského nálezu," upozornil.

Nález arbitrážneho tribunálu je právoplatný a vykonateľný, tvrdí vedúci Ústavu medzinárodného a európskeho práva na Paneurópskej vysokej škole Miroslav Slašťan. "To, že máme zablokované peniaze ešte neznamená, že tam aj zostanú, kým nerozhodne odvolací súd v Nemecku. Možno taký predpis v Luxembursku je, že sa čiastka z účtov nestiahne, ale obvykle to tak nebýva," vysvetlil pre Pravdu. Peniaze tak podľa neho zostanú zablokované iba dovtedy, kým sa nerozhodne, z akých účtov a v akej výške sa stiahnu.

Luxemburský súd zablokoval Slovensku na viacerých účtoch takmer 30 miliónov eur. Exekúciu na tieto peniaze si uplatnila holandská spoločnosť Achmea, vlastník zdravotnej poisťovne Union. Slovenské ministerstvo financií tvrdí, že štátu tieto peniaze nechýbajú, pokiaľ sú len zablokované. Ak však o ne štát príde, bude musieť tento výpadok vykryť z rozpočtu. Slovensko požiadalo o zrušenie rozhodnutia arbitrážneho tribunálu v Nemecku, doteraz sa však o tom nerozhodlo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona