Vlastník automobilky Saab požiadal o predĺženie bankrotovej ochrany

NETKY.SK • 1 December 2014, 16:04 • 2 min
Vlastník automobilky Saab požiadal o predĺženie bankrotovej ochrany

ŠTOKHOLM - National Electric Vehicle Sweden (NEVS), vlastník švédskej automobilky Saab, požiadal dnes o predĺženie bankrotovej ochrany, ktorá vypršala počas víkendu, o tri mesiace. Ako dôvod NEVS uviedol pokrok v rozhovoroch s potenciálnym novým vlastníkom. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Konzorcium NEVS oznámilo oblastnému súdu vo Vanersborgu, že v nedeľu (30. 11.) podpísalo predbežnú dohodu s nemenovanou ázijskou automobilkou, ktorá má záujem o prevzatie väčšinového podielu. Okrem podmienok záujemcu a financovania výroby dohoda zahŕňa aj preklenovací úver v hodnote 5 miliónov eur až do obdobia dokončenia kontraktu, čo sa predpokladá vo februári budúceho roka. O kontrakte musí ešte hlasovať správna rada potenciálneho nového vlastníka.

 

NEVS zastavilo výrobu v Saabe v máji tohto roka potom, ako konzorcium začalo mať problémy s platbami dodávateľom. Počet zamestnancov Saabu v tom čase ešte vlastník automobilky neznižoval a čakal na výsledky rokovaní so zahraničnými automobilkami. Následne však konzorcium samotné koncom augusta podalo pre nedostatok financií žiadosť o ochranu pred veriteľmi a predložilo plán reorganizácie.

 

Konzorcium prevzalo značku Saab v júni 2012. Švédska firma oznámila bankrot v decembri 2011 potom, ako nebola schopná zabezpečiť prevádzku a nájsť nových investorov. Vtedajším majiteľom bol holandský výrobca športových áut Spyker, ktorý Saab kúpil v roku 2010 od americkej spoločnosti General Motors.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies