Vlastníci môžu zmeniť pravidlá rozpočítavania tepla v bytovom dome

NETKY.SK • 21 September 2018, 14:14 • 2 min
Vlastníci môžu zmeniť pravidlá rozpočítavania tepla v bytovom dome

Bratislava – Vlastníci bytov môžu využiť jesenné schôdze v bytových domoch na zmenu pravidiel rozpočítavania tepla. Ak sa na zmene dohodnú, po novom sa im náklady na teplo môžu rozpočítavať už od januára 2019.

slovakia

left justify in out

Najviac financií spojených s bývaním vynakladajú domácnosti na energie. Takmer polovicu z mesačného zálohového predpisu môže vlastník bytu zaplatiť za teplo a teplú vodu. Ak sa po ročnom vyúčtovaní pravidelne objavujú v niektorých bytoch vysoké nedoplatky a v iných neúmerné preplatky za teplo, dôvodom môže byť nevhodne zvolený pomer rozpočítavania nákladov na teplo.

Vyhláška ministerstva hospodárstva odporúča pre rozpočítavanie nákladov pomer 60 % pre základnú zložku a 40 % pre zložku spotrebnú. V domoch s nainštalovanými pomerovými rozdeľovačmi tepla (PRT) alebo určenými meradlami teda vlastníkom dovoľuje tento pomer upravovať, a to dokonca každý rok.

Ideálny pomer nie je pre všetky objekty rovnaký, keďže v rôznych objektoch nie sú zabezpečené rovnaké podmienky. „Ide napríklad o polohu, veľkosť, tvar domu, stavebnú konštrukciu, technické vybavenie a podobne. Vlastníci bytov sa môžu dohodnúť aj na inom pomere, ako odporúča legislatíva,“ vysvetlila Sylvia Martinkovičová zo spoločnosti ista Slovakia.

Prax ukáže, ako sa stanovený pomer v prvom zúčtovacom období po namontovaní meračov premietne na spotrebiteľskom správaní užívateľov bytov. To by mal byť základ pre rozhodovanie o pomere spotrebnej a základnej zložky pre ďalšie obdobie, dodala.

V dome, kde je potrebné určiť pomer rozpočítania a vlastníci sa nedohodnú, alebo je hlasovanie neplatné, sa použije pomer podľa vyhlášky.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela halmova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona