Vlastníci bytov sa aj túto zimu musia starať o chodníky, ktoré nevlastnia

NETKY.SK • 30 November 2017, 12:33 • 2 min
Vlastníci bytov sa aj túto zimu musia starať o chodníky, ktoré nevlastnia

BRATISLAVA - Vlastníci bytov sa aj túto zimu musia starať o chodníky, ktoré nevlastnia. Ako povedala dnes pre agentúru SITA riaditeľka Združenia bytového hospodárstva na Slovensku Anna Krajčiová, potrebná novela zákona, ktorá by to zmenila, je síce už v parlamente, ale jej platnosť sa bude týkať vlastníkov bytov a nehnuteľností až budúcu zimu.

slovakia

left justify in out

„Nateraz platí aktuálna právna úprava. Podľa zákona o cestných komunikáciách, nedostatky v schodnosti miestnych komunikácií určených výhradne pre chodcov vrátane priechodov pre chodcov, sú povinní odstraňovať správcovia miestnych komunikácií. Iná je ale situácia pri chodníkoch priľahlých k nehnuteľnosti, ktorá hraničí s cestou alebo miestnou komunikáciou. Cestný zákon ukladá povinnosť starať sa o údržbu takýchto chodníkov paradoxne nie vlastníkovi chodníka, ale vlastníkom, správcom alebo užívateľom priľahlej nehnuteľnosti,“ upozornila Krajčiová.

Vlastníci, správcovia a užívatelia nehnuteľnosti podľa zákona zároveň aj zodpovedajú za škody, ktoré vznikli v dôsledku poľadovice alebo snehu na chodníku, ak bez prieťahov nezabezpečili ich odstránenie. „Podrobnejšie sú povinnosti pri údržbe chodníkov priľahlých k nehnuteľnostiam určené vo všeobecne záväzných nariadeniach jednotlivých miest a obcí, ktoré upravujú napríklad čas, do ktorého musí byť chodník vyčistený, šírku priechodnosti, druh posypového materiálu a podobne. Za nesplnenie týchto povinností hrozia vlastníkom, správcom a užívateľom priľahlých nehnuteľností okrem náhrady vzniknutej škody aj ďalšie sankcie,“ uviedla Krajčiová.

Krajčiová verí, že toto je posledná zima platnosti súčasnej podoby zákona. „Združenie bytového hospodárstva už dlhodobo navrhuje zmeniť toto ustanovenie zákona, ktoré pochádza ešte z 80. rokov minulého storočia. V Českej republike prišlo k zmene v roku 2009. Zimná údržba priľahlých chodníkov, ktoré sú spravidla vo vlastníctve miest a obcí, jednak odčerpávala finančné prostriedky z fondu opráv a údržby bytového domu, ktoré sú prioritne určené na prevádzku, údržbu a rekonštrukciu spoločných častí a zariadení domu a nie na nákup posypového materiálu, lopát a odhŕňačov,“ zdôraznila Krajčiová. Navyše podľa nej nie každý vlastník bytu je zo zdravotných, pracovných alebo rodinných dôvodov schopný bez prieťahov zobrať lopatu a postarať sa o odpratanie snehu.

Každý vlastník bytu by mal podľa Krajčiovej vedieť, akým spôsobom je v danom bytovom dome zimná údržba zabezpečovaná a kto za ňu zodpovedá. „Ani pri maximálnom úsilí však nie je možné zabrániť v plnom rozsahu vzniku prípadných škôd alebo úrazov v spojitosti so snehom a ľadom,“ povedala s tým, že počasie sa môže zmeniť veľmi rýchlo a náhly odmäk, alebo naopak zamrznutie roztopeného snehu, či mrznúce mrholenie môže spôsobiť aj majiteľom bytov nemalé starosti.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona