Vlastná chladnička ako najväčší nepriateľ? Potravinová intolerancia trápi každého druhého Slováka!

NETKY.SK • 9 Jún 2017, 10:32 • 2 min
Vlastná chladnička ako najväčší nepriateľ? Potravinová intolerancia trápi každého druhého Slováka!

BRATISLAVA - Upravili ste si jedálniček, ale namiesto toho, aby ste schudli a cítili sa dobre, trápi vás migréna, únava, opuchy alebo nepríjemný pocit spojený so zlým zažívaním? Možno patríte do početnej 45 % skupiny populácie, ktorá trpí intoleranciou na určitú potravinu.

slovakia

left justify in out

Ak je vašou každodennou realitou bolesť brucha, nadúvanie, zápcha, hnačka, bolesti hlavy, akné alebo svrbenie, potom zbystrite pozornosť. Je veľmi pravdepodobné, že máte doma nepriateľa v podobe vlastnej chladničky. Potraviny, ktoré si dnes dávame na tanier, majú horšiu kvalitu ako v minulosti a či si to už uvedomujeme alebo nie, výrazne ovplyvňujú naše zdravie. V priebehu posledných rokov sa zistilo, že na niektoré konzumované potraviny veľmi citlivo reaguje náš imunitný systém.

Príznaky bývajú často nejasné a základná príčina problémov – potravina - nie je vždy správne diagnostikovaná. Navyše, mnohí si ju zamieňajú s potravinovou alergiou, čo je veľký rozdiel.

 

„Kým alergia sa prejaví hneď – opuchom niektorej časti tela alebo hnačkou, pri intolerancii ide o dlhodobý telesný stres a postupné oslabovanie imunity. Alergia sa vyskytuje približne u len 2,5 % obyvateľstva a lieči sa tabletkami. Potravinová intolerancia sa líši od alergie najmä oneskorenými symptómami, ktoré sa môžu objaviť až za niekoľko dní,“ vysvetľuje Miroslava Jurčáková, špecialistka programov zdravia v ZP Union. Dodáva, že prejavy nie sú až také silné a závažné ako pri alergii, je však vhodné problematické potraviny vypustiť z jedálnička.

Ak ste na sebe spozorovali niektoré z uvedených ťažkostí a nie ste si istí, či ide o potravinovú intoleranciu, je vhodné dať sa vyšetriť. Testuje sa intolerancia na ovocie, zeleninu, vajcia, mlieko, obilniny, strukoviny, orechy, rôzne druhy mäsa a iné potraviny formou kvantitatívneho enzymatického stanovenia špecifických IgG protilátok. Na testy vás pošle všeobecný lekár. Zdravotné poisťovne ich štandardne nepreplácajú, výnimkou je Zdravotná poisťovňa Union, ktorá naň prispieva sumou 70 eur. Ak vám intoleranciu test potvrdí, odborník vám odporučí špeciálnu diétu.

Nakoľko pri väčšom počte intolerantných potravín je veľmi ťažké prestať úplne jesť všetky tieto potraviny, je vhodné skúsiť najskôr vylúčiť potraviny so strednou a silnou reakciou a striedať konzumovanie potravín so slabšou reakciou. Najťažšie sú prvé dni po vylúčení určitých potravín zo stravy. Človek má často pocit, že sa cíti zdravotne horšie a v tomto stave je veľmi ťažké zotrvať, avšak po vylúčení problematických zložiek potravy skutočne vo väčšine prípadov dochádza k zlepšeniu zdravotného stavu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies