Vlani vyslali zamestnávatelia do zahraničia takmer 129-tisíc pracovníkov

NETKY.SK • 23 Máj 2018, 10:51 • 2 min
Vlani vyslali zamestnávatelia do zahraničia takmer 129-tisíc pracovníkov

BRATISLAVA - Všeobecne platí, že ak človek pracuje v zahraničí, povinnosti v sociálnom zabezpečení si plní podľa legislatívy krajiny, kde zárobkovú činnosť vykonáva. Výnimkou je, ak je v rámci Európskej únie na prácu v inej krajine svojím zamestnávateľom vyslaný.

slovakia

left justify in out

Vtedy aj počas výkonu svojej činnosti v zahraničí naďalej podlieha slovenskej legislatíve.

 

O uplatnenie inštitútu vyslania musia zamestnávateľ a zamestnanec požiadať príslušnú pobočku Sociálnej poisťovne (SP), v ktorej je zamestnávateľ zaregistrovaný na platenie poistného. Po vyplnení potrebných informácií odovzdajú pobočke Žiadosť o vystavenie prenosného dokumentu A1 z dôvodu vyslania zamestnanca na územie iného členského štátu EÚ. Ak sú splnené všetky podmienky vyslania, poisťovňa vydá prenosný dokument A1 (PD A1), ktorý slúži ako doklad o tom, že pracovník si v sociálnom zabezpečení plní povinnosti naďalej na Slovensku.

 

"Ak zamestnávateľ o vyslanie nepožiada, odvádza poistné na sociálne zabezpečenie za vyslaného zamestnanca v zahraničí tamojšej inštitúcií sociálneho zabezpečenia a tamojšej inštitúcii zdravotného poistenia," informoval Peter Višváder, hovorca poisťovne.

 

Ďalšie podrobnosti o podmienkach uplatnenia inštitútu vyslania zamestnanca na prácu do zahraničia, keďže môžu nastať rôzne situácie vyslania, na ktoré sa uplatňujú rôzne postupy, prípadne o súbežnej práci vo viacerých krajinách poskytuje zamestnávateľom každá pobočka Sociálnej poisťovne.

 

Minulý rok SP vydala takmer 129-tisíc potvrdení o určenie legislatívy sociálneho zabezpečenia PD A1, ktoré od pracovníka vyžadujú zahraniční partneri.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies