Vlani v Maďarsku diagnostikovali 271 prípadov nákazy vírusom HIV

NETKY.SK • 11 Jún 2016, 12:24 • 2 min
Vlani v Maďarsku diagnostikovali 271 prípadov nákazy vírusom HIV

BUDAPEŠŤ - Vývoj ochorení spôsobených nákazou HIV v Maďarsku v podstate kopíruje európske trendy - z roka na rok počet onemocnení stúpa. O AIDS sa hovorí dnes už málo, mladí ľudia nežijú v strachu, povedal v rozhovore pre TASR v Budapešti programový koordinátor a poradca združenia Anonymná poradenská služba AIDS (AATSZ) Sándor Takács.

slovakia

left justify in out

"Predchodca tejto organizácie začal fungovať v roku 1988, založili ho zodpovedne zmýšľajúci lekári po tom, čo sa pandémia HIV v 80. rokoch objavila aj na maďarskom území," informoval Takács o najdlhšie fungujúcej organizácii tohto druhu v Maďarsku. Po zmene režimu zaregistrovali združenie v roku 1992, pričom pôvodný názov organizácie AIDS Segély (AIDS Pomoc) zmenili na Anonymná poradenská služba AIDS.

 

Podľa údajov Celoštátneho epidemiologického centra (OEK) v roku 2015 evidovali v Maďarsku 271 nových prípadov infekcie vírusom HIV. Počet infikovaných od roku 1985 tak stúpol na 3116. Do konca minulého roka ochorelo na AIDS, čo je konečné štádium ochorenia spôsobeného vírusom HIV, a pre ktoré je charakteristická strata funkcií imunitného systému, 43 ľudí a 11 pacientov na túto chorobu zomrelo. V roku 2015 sa narodili dve deti infikované vírusom HIV.

 

"Samozrejme aj tu existujú rizikové skupiny ľudí, medzi ktorými sa ochorenie šíri, potvrdzujú to aj zverejnené údaje. V roku 2015 bolo zaevidovaných 271 pacientov s nákazou HIV, rovnako tomu bolo aj v roku 2014, ale napríklad v roku 2011 ich bolo ešte iba 162. Celkový počet pacientov v Maďarsku dokážeme iba odhadnúť, pretože samotná nákaza má dlhú latentnú fázu bez príznakov, pričom miera nákazy je najvyššia práve v prvej fáze. Počet neznámych nakazených ľudí v Maďarsku podľa odborníkov dosahuje 4000 až 6000," dodal.

 

Nákaza HIV sa podľa jeho slov týka v prvom rade sexuálne aktívnej vekovej kategórie ľudí, pri ktorej dolná hranica veku stále viac klesá. "Podľa skúseností nášho združenia najviac nových infikovaných prípadov sa týka mladých ľudí vo veku od 19 do 25 rokov, a to najmä mužov," spresnil poradca.

 

Zdôraznil, že o nákaze HIV, ale vo všeobecnosti aj o všetkých ochoreniach šírených pohlavným stykom, je relatívne málo informácií. "Terajší mladí ľudia už nežijú v tom strachu, s tým pocitom a s tými dojmami, s ktorým žili tínedžeri v polovici 90. rokov, kedy boli médiá plné správ o nákaze HIV. Terajší mladí ľudia vo veku okolo 18-20 rokov už nie sú bombardovaní takýmito informáciami," vykreslil Takács možnú príčinu nepriaznivého vývoja nákazy HIV.

 

Základnou činnosťou združenia je prevádzkovanie diagnostickej a prevenčnej stanice HIV i AIDS. "Samozrejme to neznamená, že odhaľovanie nákazy či ochorenia, a realizácia programov prevencie je možná iba v tomto centre, robíme aj rôzne diagnostické kampane či prevenčné programy v teréne. Najlepšou prevenciou je diagnostika, pretože vieme, že včasné odhalenie nákazy umožňuje prevziať kontrolu nad ňou. Je preto dôležité, aby infekcia HIV bola odhalená čo najskôr. Z tohto hľadiska je preto pre nás dôležité zvýšiť počet vyšetrení organizovaním kampaní, ktorými oslovíme ohrozených," konštatoval.

 

"V tejto ambulancii robíme diagnostiku úplne anonymne. Znamená to, že si nepýtame žiadne dokumenty, stačí, ak nám záujemca o vyšetrenie poskytne nejaké heslo. V oblasti prevencie môžeme hovoriť o primárnej a sekundárnej prevencii. Našim prvoradým cieľom je zvýšiť počet vyšetrení, a potom prevencia pre tých, čo sú nakazení vírusom HIV - kontrola nad liečbou, dodržiavanie disciplíny pri požívaní liekov, pričom veľmi dôležitým cieľom je aj udržiavanie mentálneho zdravia infikovaných," uzavrel programový koordinátor AATSZ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies